Jordgubbar skakade med syrlig yuzu, alkohol, sockerlag och massa is. Där har ni en riktig sommarcocktail. Yuzu är den perfekta ingrediensen till drinkar där man behöver lite syrlighet. Med sin smak av mandarin, citron, lime och grapefrukt är Yuzu en rent magisk ingrediens. Det blir inte sämre av att Yuzu innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som citron.
Så här kommer receptet på denna drink som jag gjorde till mig och en väninna till en utekväll häromveckan. Just nu när ni läser det här så är vi på väg till Öland, antagligen i bilköer eftersom det råkade sammanfalla med prinsessan Victorias födelsedag som firas på Öland. Rapport ikväll.
Syrligheten bör i drinkar vägas upp av söta ingredienser som jordgubbar och sockerlag. Sedan är det bara att skaka till lite drinkar. Du gör lätt din egna jordgubbssirap genom att blanda sockerlag och färska jordgubbar. Så för att göra en Strawberry sour börjar du med att blanda sockerlag och jordgubbspuré. Du tar lika delar av jordgubbspurén och sockerlagen för att göra jordgubbssirap. Den kan sedan användas till alla möjliga slags drinkar eller över glass och i desserter. Jag har alltid sockerlag i kylen som jag vänder runt frysta bär i eller till drinkar. Sockerlag håller hur länge som helst i flaska i kylen.
Ps. Ett kanontilltugg är rostade mandlar med lite havssalt, bästa snackset, helt klart!
Jordgubbssirap
125 gram jordgubbar (rensade)
3 tsk florsocker
1 tsk citronsaft
Lägg allt i en matberedare och kör till en slät puré och pressa genom en sil så att bitar försvinner.
Häll lika delar jordgubbspuré med sockerlag i en flaska.
Strawberry sour (per drink)
3 cl vodka
3 cl jordgubbssirap
½-1 cl yuzu (beroende på syrligt du vill ha den)
is
Lägg massa is i en shaker. Tillsätt vodka, jordgubbssirap, yuzu. Skaka ordentligt. Sila upp i glas. Servera