Tagliata är en klassiker i det italienska köket som innebär grillat eller stekt kött skuret i skivor eller större strimlor på en ruccolabädd. Till det massa parmesan och någon god dressing. Jag bytte i det här receptet ut parmesan mot grill cheese för att göra det extra matigt och sedan lade jag till grillade grönsaker. Åh, så gott det blev. Lyxigt!
Till Tagliata urgod olivstekt baguette och en favoritrosé Minuty. Gillar ni den. Har ni något bra tips på rosé? Jag har lite dålig koll just nu. Tipsa mig gärna.
Oliv och basilikadressingen blev så god till allt, som pricken över i:et.
Här har du alltså allt för att göra en riktigt bra Tagliata för en till två personer. Receptet har jag dock anpassat till fyra personer: kött, grönsaker, ruccola, grillost och en basilikasås med chili och olivolja. Jag använde i den här nyheten Apetina – Grill Cheese från Arla. Den håller ihop bättre än traditionella halloumin till exempel, är lite fastare och mycket god. Väldigt lätt att skära i stavar. Rent traditionellt använder man nog parmesan till en Tagliata, men grill cheese passade hur bra som helst. Pröva dig fram och ta det du tycker bäst om, som alltid.
Tagliata (4 pers)
4 stora skivor lövbiff
1 röd paprika
4 schalottenlökar
1 zucchini
1 påse ruccola
Basilikasås
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
1 dl bra olivolja
flingsalt och svartpeppar
Gör så här
Du väljer själv om du vill grilla eller steka kött och grönsaker, men det blir väldigt gott att grilla.Så om du grillar så börjar du med att starta igång grillen.
Basilikasås
Börja med att blanda basilikasåsen så den kan stå till sig lite. Skär vitlök, chili och basilika lite slarvigt och lägg i en mixer och mixa ihop med en mixerstav. Tillsätt olivolja och mixa. Smaka av med salt och peppar.
Tagliata
- Torka av köttet med lite hushållspapper.
- Dela paprikan på mitten och ta bort fröhuset, skär i stora bitar. Skala löken och skär i stora bitar. Skär ca 2 cm tjocka skivor av zucchinin. Skär grillosten i stavar.
- Grilla köttet, 1 minut per sida och grönsakerna så de får lite färg. Sist grillosten som bör ätas direkt.
- Skär köttet i större strimlor.
- Lägg ruccola på fat och sedan kött, grönsaker och ost. Skeda över basilikasåsen.
En kommentar