Ägg med en gula som flödar ut, parmesan och krämig spenat. Lite rostat bröd som du doppar i härligheten. Ägg cocotte. Så, hur gör man ägg cocotte. Här kommer en liten guide hur du går tillväga för att göra bästa ägg cocotte, en perfekt frukost eller brunchrätt.
Alltså att doppa brödet i ägg- och parmesanröran, helt ljuvligt gott. Alla smaker, allt från ägget, den rökta paprikan, spenaten, persiljan, osten och grädden gifter sig perfekt.
Du kan göra sådär 1 000 variationer på på ägg cocotte. Lägg till lite skinka, byt ut parmesan mot annan ost t ex Västerbottenost, gorgonzola, blåmögelost. Ta de örter du har hemma, gräslök, basilika osv.
Du behöver två ugnsfasta portionsformar, t ex Ramekinformar. Fräs på spenaten i lite olivolja och fördela i formarna.
Tillsätt, per form, 1 msk grädde och strössla över 1 msk fint riven parmesan.
Knäck över ett ägg i varje form, salta, peppra, lite bladpersilja och kanske lite rökt paprika, som är den godaste kryddan just nu, enligt mig.
Ägg Cocotte (2 port)
60 g bladspenat
olivolja
2 msk grädde
2 msk parmesan, fint riven
2 ägg
Bladpersilja (grovt hackad)
salt, svartpeppar, rökt paprika
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 C
- Gör ett vattenbad till formarna: Häll i vatten i en ugnsform/långpanna (så att vattnet går ungefär halvvägs upp på formarna). Ställ in formen med vatten i ugnen.
- Fräs spenaten i lite olja i en panna. Pyttsa ner spenaten i små portionsugnsformar. Tillsätt 1 msk grädde och 1 mks fint riven parmesan i respektive form.
- Knäck över ett ägg i varje form.
- Toppa med bladpersilja, salt, peppar och rökt paprikapulver, om du vill.
- Ställ in formarna i ugnen, i vattenbadet. Grädda i ca 10 tills vitan stelnat. Gulan ska vara nätt och jämnt klar.
- Doppa rostat bröd i alltet.