Lax i magisk asiatisk sås på honung, sesamolja, soja och annat gott. Den här såsen kommer det inte finnas en enda droppe kvar av, det lovar jag. Vi har fått sådan smak på denna att vi liksom inte får nog. Ni bara måste testa den så får ni själva se. Berätta gärna om ni gör den. Nyfiken på vad ni tycker om den.
Det har blivit väldigt mycket asiatisk mat för oss det senaste året. Ofta är kombon av salt, sött och syrligt det som gör det sådär oemotståndligt gott. En annan sak jag har fastnat för är den koreanska chilipastan GoChuJang, den passar till allt. Har ni använt den i någon rätt? Men det är inte GoChuJang i just den här rätten. Till denna rätt passar det alldeles perfekt med nudlar eller ris, kanske allra bäst med ris. Jag gillar basmatiris bäst men även jasminris fungerar fint.
Lax i magisk asiatisk sås (4 port)
- 4 laxfiléer
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- salt, peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 C
- Salta och peppra laxfiléerna på båda sidor
- Häll lite olja i en ugnsform. Lägg laxfiléerna i ugnsformen.
- Ställ in i nedre delen av ugnen ca 15 minuter
Sås
- 1 dl vatten
- 3 msk sojasås
- 3 msk flytande honung
- 1 msk ostronsås
- 1 msk citronsaft
- 1 msk maizena
- 1 tsk sesamolja
- Sesamfrön
- Koriander
Gör så här
- Hacka vitlöken fint. Stek i olja tills den får lite färg.
- Blanda ihop de övriga ingredienserna, förutom sesamfrön och koriander, i en skål.
- Häll såsen över vitlöken i pannan och låt såsen puttra på låg värme i knappt en minut tills den har tjocknat något.
- Häll såsen över laxen
- Strössla över sesamfrön och lägg över koriander efter smak.