Tomatsallad med mynta till sommarmaten

Tomatsallad med mynta till sommarmaten

Tomatsallad med mynta till sommarmaten. Just mynta ger salladen en riktig extra skjuts till det mesta. Solmogna tomater tillsammans med färsk basilika och mynta, en bra olivolja och flingsalt med lite lätt sötma av råsockret blir en magisk kombination. Du tar exakt så mycket mynta och basilika som du tycker blir bra, eller uteslut basilikan om du vill ha en mer renodlad smak av mynta. Det är bara att smaka sig fram det som blir bäst för er.

Tomatsallad med mynta till sommarmaten

Kom ihåg att blanda till salladen en bra stund innan så att tomaterna får stå och dra en stund med saltet, sockret och peppar. Då blir det som absolut godast. Servera helst salladen rumsvarm. Tomater smakar alltid bäst rumsvarma som ni redan vet förstås. Ibland har jag också slängt in tomaterna i kylen, när de är på väg att bli dåliga eller i augusti, rötmånaden. Men de tappar det mesta av smaken då de är kalla. Inte roligt.

Alltså denna salladen är så god och smakar så mycket sommar. Jag har ingen trädgård men odlar ALLTID mynta på min balkong. Blir galet mycket, ett riktigt gott ogräs. Har ni något bra tips på vad man som blir gott med mynta så hojta till. Har redan så mycket mynta trots att vi endast har hunnit till juni. Så behöver vara kreativ med vad man kan göra med myntan. Men nu över till receptet. Här kommer receptet på Tomatsallad med mynta till sommarmaten:

Tomatsallad med mynta

  • 500g små tomater i olika färger
  • 1.5 msk olivolja
  • 1/2 tsk råsocker
  • 1/2 tsk flingsalt
  • Färskmalen svartpeppar
  • 5-10 myntablad
  • 5-10 basilikabad

Gör så här

  1. Skär tomaterna i lite olika storlekar. Lägg över på serveringsfat. Ringla över olivoljan.
  2. Strössla över råsocker, flingsalt och svartpeppar. Rör runt.
  3. Låt stå en stund, ca 20 minuter.
  4. Lägg på mynta och basilika. Vänd runt.

Servera till något gott grillat till exempel

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *