Kalljästa goda brödbullar till söndagens frukost kommer här. Varma frasiga brödbullar med valnötter och russin direkt till brödkorgen. Kan det vara något? Kalljäst är så grejen! Man bara svänger ihop degen på kvällen och på morgonen kapar du snabbt av sådär 20 bitar och gräddar i ugnen på några minuter.
Jag älskar verkligen sådana här underbara långa frukostar med barnen. Gör det aldrig till mig själv, men så fort barnen är här så satsar jag extra mycket krut på frukostarna. Vill också att mina barn ska få i sig så mycket bra grejer som möjligt. Utan tillsatser och annat tjafs. Men det är verkligen inte alltid man hinner. Jag köper också bröd i min vanliga matbutik när jag inte orkar eller hinner. Man ska aldrig slå knut på sig själv. Men har man tid och lust så är dessa brödbullar liten insats för det man får.
Kalljästa brödbullar (ca 20 st)
1/4 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olivolja
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
1,5 tsk salt
1 msk socker
1 dl valnötter, grovt hackade
1 dl russin
Gör så här
På kvällen innan
- Smula ner jästen i en bunke och häll över det kalla vattnet. Rör om så jästen löser sig.
- Tillsätt oljan.
- Blanda vetemjöl special, rågsikt, salt, socker, valnötter och russin i en annan bunke.
- Tillsätt mjölblandningen till degvätskan och låt matberedaren gå några minuter. Har du ingen matberedare så knåda ihop den.
- Degen ska vara rätt kladdig. Sätt över plastfolie och ställ in i kylen över natten.
På morgonen
Sätt ugnen på 225°
- Sprid ut mjöl på bordet och stjälp försiktigt upp degen.
- Knåda inte degen utan dela av den i bitar direkt.
- Använd gärna en degskrapa för att kapa av bitar av degen. Ca 20 stycken.
- Fördela bitarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Grädda i 20–25 minuter.