Morotssoppa med apelsin, garam masala och naankrutonger

 Morotssoppa med garam masala kokos apelsin

Morotssoppa med apelsin, garam masala och naankrutonger. Kan det vara något? En soppa du lätt kokar och mixar ihop. 

Morotssoppa med garam masala kokos apelsin

Himlans goda smaker ihop måste jag säga. Nyttighetsfaktorn är dessutom rätt hög här. Har ni inte testat att göra naankrutonger så är det mitt nya ha-begär i alla fall. Jag köpte färdigt naanbröd. Det ligger i förpackning och ska bara mikras. Jag bröt det slarvigt i bitar. Det blir lite mer rustikt på det sättet. Om jag ska vara riktigt ärlig så var det så att jag inte hade något bröd att göra krutonger på hemma. Gick från ’Attans’ till ’man-tager-vad-man-haver’ inställningen. Öppnade lådorna och hittade naanbrödet som jag nästan glömt bort. Kände mig som Einstein, ungefär. Naankrutonger, vilken upptäckt! Farligt goda krutonger. 

Morotssoppa med garam masala kokos apelsin  

Well, well. Det blev en riktigt bra morotssoppa av det hela med knapriga naankrutonger, syrlig yoghurt och krsipiga kokosflakes. Sa jag att jag även hade i garam masala? Garam masala är vår nya favvokrydda här hemma. Vilken smakförhöjare. Annie fick testa den då hon gick på matlagningskurs och har älskat den sedan dess. Jag också. 

Tjohoo, veckans vegetariska, veganska kreation:

Morotssoppa med apelsin, garam masala och naankrutonger (2 pers)

6 stora morötter

2 potatisar

2 nypor riven färsk  ingefära

5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

2 burkar kokosmjölk

2 apelsiner

½ msk garam masala

salt, peppar

Till serveringen

Yoghurt (eller ifraiche för mjölkfritt och veganskt)

1  naanbröd (gärna färdigt från butiken finns bland asiatiska produkter)

1 msk olivolja

Färsk basilika

Kokosflakes

Gör så här

Naankrutonger

Du kan göra krutongerna dagen innan om du vill. 

  1. Sätt ugnen på 225 C
  2. Bryt naanbrödet i bitar. Gärna lite slarvigt. 
  3. Blanda naanbitarna med olivolja och lägg ut på plåt med bakplåtspapper. 
  4. Sätt in i ugnen sådär 5-10 minuter tills de får lite färg. 

Soppa

  1. Skala morötter och potatis och skär i mindre tärningar. Pyttsa över i en gryta.
  2. Tillsätt vattnet, buljongtärningar. Koka upp och låt koka i sådär 15 minuter. 
  3. Häll ner kokosmjölk, ingefära, garam masala. Pressa ner saften från apelsinerna. 
  4. Mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Vid serveringen, värm upp soppan. Klicka ner lite yoghurt och strössla över naankrutonger

Linda

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *