Fetaostsoppa, soppa med feta, feta – ostsoppa. Bara att komma på namnet var mer komplicerat än att göra den här soppan med massa härlig smak av feta. En lite lyxigare soppa med mycket vin och feta som fått smak av fänkål, lök, vitlök, chili. Så mycket smak av helg. Särskilt med olivoljestekta vitlöksbröd till och ett gott vin.
Den här soppan är det så mycket smak i så den skulle även passa att servera i små koppar eller glas som en appetizer innan middag. Det finns även 1000 olika toppings till den som jag skulle kunna tänka mig: Rostad flagad mandel, grovt hackade valnötter, krutonger, pumpakärnor, pinjefrön. Listan skulle kunna göras hur lång som helst.
Men nog om det, det är fredag och dags att ta helg, så här är receptet. Förresten, då du silar av soppan för du en härlig röra över på fänkål, lök, purjo osv. Spara och använd i en pasta, rör ner i en köttfärssås eller gör något annat gott av den.
Fetaostsoppa (4 stora port eller 10 små)
1 liten gul lök, skuren i mindre bitar
1 liten fänkål, skuren i mindre bitar
½ röd chili, finhackad
½ liten purjo, det vita, skuren i ringar
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 lagerblad
1 msk färsk timjan
5 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
6 dl grädde
Maizena, salt, 1 nypa socker
½ Citron, lite saft
250 fetaost
2 msk matyoghurt
Topping
Rostade solroskärnor
lite olivolja
Chili, fint hackad eller chiliflingor
Färsk timjan
Gör så här
- Stek grönsaker, lök, lagerblad i lite olivolja så att de blir mjuka men inte bruna.
- Tillsätt vin, buljong och reducera till hälften. Häll i grädden och reducera i ytterligare 10 minuter. Red av med Maizena.
- Smaka av med citronjuice, eventuellt salt (det blir mycket salt i och med fetaosten) och en nypa socker
- Sila av och mixa soppan med feta.
- Blanda ner yoghurt och värm upp. Häll upp i stora skålar eller många små. Toppa med solroskärnor, chiliflingor, färsk timjan och några droppar olivolja.
Låter hur gott som helst. Ha en fin helg, kram!
Åh, tack detsamma bästa Katarina/Kram!