Vietnamesiska vårrullar fyllda med räkor, mynta, koriander, glasnudlar matchas såklart med dippsåser av rang. Vad sägs om att doppa dem i en småhet jordnötssås, en honungs och sesamsås eller en chili och ingefärssås? Så rena smaker som blir sådan explosion ihop. Så lätt som verkar så avancerat. Vill bara göra vietnamesiska vårrullar mest varje kväll nu. Testa att fylla dem med olika saker, här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser.
De tre dippsåserna var sannerligen pricken över i:et till dessa rullar. Mums på allt.
Rullarna kan delas på mitten efter att de har rullats ihop. Jag tycker det är snyggt och en lagom bit att hålla i handen då man delat dem. De blir också fina och mer inbjudande att lägga upp i en skål på det sättet. Men man gör som man vill såklart.
Jag använde vannameiräkor som är större. Du hittar vannameiräkor i de flesta välsorterade butiker. Dessa var förkokta, vilket är praktiskt. Man delar räkorna på längden så blir de inte för tjocka i rullarna.
Dippsåserna är en som sagt en småhet jordnötssås, en honungssesamsås och en färdig chili-ingefära som passar perfekt till vårrullar. Den kommer från Blue Dragon.
Det finns en del tips och tricks:
- Ha en fuktig handduk under rispappret så fastnar det inte då du ska rulla ihop dem
- Linda in nudlar och annan fyllning i salladsblad och lägg med skarven ner. På så sätt är det lättare att rulla ihop rullarna och rullarna blir stadigare.
- Använd ’mjuk’ sallad. Är den för krispig och hård så kan den ha sönder det tunna rispappret.
- Fyll en stor stekpanna med ljummet vatten så går det lätt att doppa hela rispapper i den.
- Du doppar ett rispapper i taget i vatten i 15-20 sek. De kommer då fortfarande kännas hårda, men de mjuknar fort. Doppa dem alltså inte längre.
- Ät dem samma dag. De blir inte goda dagen efter utan är som godast nygjorda.
Ingredienser redo!
Ett av tricken att ta tillvara på. Linda in nudlar och annan fyllning i salladsblad och lägg med skarven ner. På så sätt är det lättare att rulla ihop rullarna och rullarna blir stadigare.
Lägg det blöta rispappret på en fuktad handduk. Lägg de, på längden, delade räkorna. Lägg ett mynta blad emellan och korianderblad ovanpå räkorna.
Vårrullar (ca 10 st rullar, 20 halva)
1 paket rispapper
10 salladsblad
1 stor morot, julienned eller skuren i smala strimlor
1½ dl rödkål i tunna strimlor
50 g glasnudlar, kokta enligt instruktion på paketet
½ kruka koriander
½ kruka mynta
15 kokta räkor, delade på mitten, på längden
Gör så här
- Dippsåser.Börja med att röra ihop dippsåserna och ställ åt sidan.
- Rispapper. Häll varmt vatten i en stor stekpanna eller annat brett fat. Doppa ett papper i taget i 15-20 sek. Rispappret är fortfarande lite stelt då du lyfter det, men det mjuknar snabbt. Lägg rispapper på en fuktig handduk med mönstrade/skrovliga ytan upp.
- Fyll rullarna. Lägg ut ett salladsblad och lägg på ca 2 msk nudlar, ca 1 msk var av morot- och rödkålsstrimlorna. Lägg ut tre räkor, mynta och koriander, enligt bild (ovan och under). Fyll inte rullen för mycket.
- Rulla. Rulla ihop (se bilder nedan). Peta in fyllningen med fingrarna om den är utanför rullen. Rispappret klistrar ihop sig när du rullar, så du behöver inget annat för att fästa ihop den.
- Efter att ha rullat ihop dem så kan du välja att skära dem på mitten.
- Servera med dippsåserna.
Lånad bild från Pinterest, https://www.recipetineats.com/
Dippsåser
Du kan förbereda såserna dagen innan om du föredrar det.
Jordnötssås
4 msk jordnötssmör (inte crunchy)
4 tsk sweet chili sauce
1 tsk sesamolja
2 tsk japansk soja
2 msk Hoisinsås
1 nypa chiliflingor
hett vatten
Rör ihop allt utan det heta vattnet. Tillsätt lite vatten i taget tills du får den konsistensen du vill ha på dippsåsen. Jag gillar den rätt tjock, så det fastnar mycket på rullarna då du dippar.
Honungssås
8 msk honung
2 tsk sesamolja
2 tsk risvinäger
4 msk japansk soja
Färsk ingefära, en tumnagelstor bit fint riven
1 tsk sesamfrön, rostade
Rör ihop allt utan ingefära och sesamfrön. Toppa med den rivna ingefäran och rostade sesamfröna.
Tack för en perfekt guide till en supergod middag.
Det var så tydligt. Gjorde egna fyllningar och såser men helt klart med inspiration av dig. Men det här med att rulla var super med en guide.
Tack snälla, vad glad jag blev att läsa att det blev så bra. Jag ska snart göra rullar med lite kyckling i. Så gott och fräscht!
Kan jag göra dom klara nu på morgonen när vi ska äta dom på eftermiddagen?
Det tror jag absolut. Har inte testat…Tycker alltid att det är så mysigt att göra allt vid bordet. Lägg upp rundlarna på ett fat och ett fat med vatten och så pratar man och gör sin rulle vid bordet.
Ser bara två såsrecept men i rubriken står det tre …?
Den tredje är en färdig sås: ’en färdig chili-ingefära som passar perfekt till vårrullar. Den kommer från Blue Dragon.’