Durra och bovetebröd – Glutenfritt

Glutenfri frukost brunch

God Morgon! Har ni testat att baka med Durra? Till brunchen med Jessica förra veckan ville jag har ett glutenfritt bröd och jag hade Risentas Durramjöl hemma. Jag har länge velat testa att baka med Durra. Risenta hade även flera recept med Durra på sin sida, så jag utgick från ett av deras recept men ändrade en del. Bytte t ex ut rismjölet mot bovetemjöl.

Glutenfri frukost brunch

Durramjöl  är naturligt glutenfritt och rikt på mineraler såsom magnesium och fosfor och fiberrikt. Durra har en lätt smak av havre, är lätt att baka med och bröden blir luftiga med en nötig fullkornssmak. Då det är så fiberrikt håller bröden sig längre. Durra räknas som det femte viktigaste sädesslaget i världen och USA är den största producenten av Durra.

Glutenfri frukost brunch

Bovetemjöl tillhör örtsläktet och är inte ett sädesslag. Det är lättsmält och rikt på mineraler och antioxidanter. Bovete innehåller bra mängder av  B-vitaminer, kalium, magnesium och järn.

durrabröd

Degen blir lös så du mer häller ner den i formarna snarare än lägger ner den. Det är helt i sin ordning. Jag har lärt mig nu att glutenfria bröd ofta är lösare i konsistensen än de med gluten. Som ofta med glutenfritt bröd så låt brödet vila över natten innan du skär upp det. Det känns väldigt löst då det kommer ut ur ugnen, men då det har fått vila över natten har det satt sig och går lätt att skära i skivor. 

Testa att rosta skivorna då de inte är purfärska, blir riktigt gott. Du kan även skiva brödet och frysa ner skivorna. Bara att ta upp en skiva när som och rosta en god frukostmacka. 

Durra- och bovetebröd

50 g jäst

7 dl vatten, fingervarmt

1 äggvita

1 msk rapsolja

½ dl honung

3 ½ dl durramjöl

3 ½ dl bovetemjöl

1 dl psylliumhusk

2 tsk salt

Solrosfrön och pumpafrön att strö över

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke och blanda med vatten, tillsätt äggvita, rapsolja och honung.

2. Blanda ihop de torra ingredienser (bovetemjöl, durramjöl, psylliumhusk, salt) och blanda ner i vätskan, gärna i hushållsassistent. Blanda eller vispa i  5-7 minuter. 
3. Häll degen i två smorda brödformar. Tryck till lite och strössla över solrosfrön och pumpafrön. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
5. Sätt ugnen på 225 C varmluft (eller 250 C vanlig ugn). Ställ in en långpanna i ugnen. 
6. Ställ in bröden och häll samtidigt 1 dl vatten i den varma långpannan.
7. Sänk värmen till 200° och grädda brödet ca 1 timme.

8. Låt bröden svalna helt, helst över natten.

Linda

2 kommentarer

  1. Skall det verkligen vara 1 dl physyllumhusk (och är det detsamma som funerhusk).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *