Beroendeframkallande bönor och bacon. Jo, så blir det om man glaserar dem med en glaze på lönnsirap, smör och farinsocker, och krispar till det hela i ugnen. Skulle kunna leva på enbart dessa i vecka minst. Men de passar verkligen som ett perfekt tillbehör till kött, grillat och kyckling, till exempel. Jag gör dessa lönnsirapsglaserade bönor med krispigt bacon till allt just nu.
Lönnsirapsglaserade bönor med krispigt bacon
ca 400 g färska bönor
8 skivor bacon
1 msk lönnsirap
1½ msk farinsocker
1 msk smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 C
- Ta fram en ugnsfast form och spraya/smöra med fett
- Tvätta bönorna, torka med handduk eller hushållspapper. Lägg ihop dem om 5-6 bönor i varje hög.
- Linda om en skiva bacon runt varje bönhög och lägg i ugnsformen med skarven mot ugnsformen.
- Värm upp smör, farinsocker och lönnsirap tills det har smält ihop. Pensla på rikligt av smör/sirapsblandningen på bönorna i formen och om det blir något över så droppar du det över bönorna.
- Sätt in i ugnen ca 40-45 min tills topparna på bönorna och baconet börjar krispa till sig och blivit lätt gyllenbrunt.
Servera på sidan om en god köttbit, kyckling, men även lax eller torsk. Fantastiskt god med kombinationen av salt och sött, mjukt och krispigt.