Baobab bollar – Superfrukten

Baobab bollar balls

En omgång Baobab-bollar klar för första jobbveckan. De är inte bara supernyttiga utan oemotståndligt goda. Dessutom rullade i hampafrön som innehåller protein, omega, magnesium, vitamin E med mera,  så är det ingen hejd på hur nyttig och hälsosam du är samtidigt som du får äta något gott. Baobab är en superfrukt som bombarderar dig med nyttigheter. Frukten är rik på vitamin C, kalium, kalcium, magnesium, järn, zink och selen. Pulvret på Babobab-frukten är dessutom rikt på fiber och sägs genom sina hälsosamma egenskaper ha en förebyggande verkan på cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är en riktig kick-frukt för vinterhalvåret då den ska råda bot på trötthet och utmattning samt lindra feber, diarré och andra magproblem.  Baobabfruktens innehåll av zink bidrar även till en normal syrabalans. Jag använder till dessa bollar och i smoothies ekologiskt Baobabpulver från Great Earth. Du kan även bara göra det lätt för dig och blanda sådär 1 tsk i ett glas vanligt vatten eller mineralvatten för en måltidsdryck. 

Baobab

Frukten växer på Baobabträdet eller Apbrödsträdet eller ’Livets träd’ som det också kallas. Trädet kan bli otroligt gammalt, flera tusen år. Pulvret av Baobabfrukten är t o m gott, smakar syrligt och lätt av kola, päron, grapefrukt. Men nu kommer då receptet på bollarna. Kom bara ihåg att förvara dem i tätförslutande burk i kylen. Jag råkade ha två bollar ute på ett fat och de blev helt oätliga efter bara några timmar. I kylen håller de sig dock i sådär en vecka. 

Baobab-bollar

9 dadlar

2 dl mandlar

2 tsk baobabpulver

1 msk pressad citron

Rivet citronskal + en nypa salt

Hampafrön/kokosflingor att rulla i 

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser (mandlar, baobabpulver, rivet citronskal, salt) i en bunke och kör med stavmixer eller häll de torra ingredienserna i en mixer och kör. 
  2.  Tillsätt dadlar och pressad citron och mixa tills det blir mer degliknande.
  3. Rulla till bollar och rulla dem i  t ex hampafrön eller kokosflingor.

 

(Bilder av Baobab-frukt lånad av www.mirror.co)

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *