Varm brie med färska fikon och rostade mandelspån

Warm brie figs

Varm brie som väller ut då du sticker kniven i den, toppad med färska fikon värmda med farinsocker och allt överströsslat med rostade mandelspån. Min kvällsmat just ikväll. Det här är även en perfekt nyårsvickningsrätt eller dagen efter nyår kanske. 
varm brie
Till osten, kex, och ikväll det glutenfria vörtbröd som jag bakade till jul. Baguette är naturligtvis vansinnigt gott till.  Man slevar upp den varma briekrämen på kex och bröd tillsammans med lite av de varma fikonen och de rostade mandelspånen. Den här gången hade jag en liten brie och därför gjorde jag en halv sats av nedanstående recept. Har du en stor brie så använder du alltså receptet nedan. 
Maleficent
Rekommenderas till: en bra film. Jag tittade på Maleficent på Netflix. Jag som har en verklig förkärlek för sagor och har läst alla när jag var liten, har missat den här starkt sagobetonade travestin på en ihopblandad Törnrosa och Snövit. Så vacker, så starka kvinnor och så sagolik. Gillar att gå in i den magiska bubblan för en timma och rolig vändning på de klassiska sagorna. Har ni sett den, vad tyckte ni?
 
Du behöver
1 liten Brietårta
4 färska fikon
1 dl farinsocker
2 msk vatten
½ tsk vaniljsocker
1 dl (rostade) mandelspån
 

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Dela fikonen i 4 delar. Hetta upp socker och vatten så att sockret smälter. I med fikonen och låt småputtra tills de är mjuka, sådär 10 min. I med vaniljsocker och mandelspån.

Lägg Brietårtan på ett bakplåtspapperklädd plåt. Häll över fikonblandningen. Ställ in i ugnen i cirka 10 min. Den ska vara mjuk och varm, men inte rinna ut.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *