Spaghettipumpa fylld à la lasagne

Spaghettipumpa

Ni B A R A måste testa spaghettipumpa! Spaghettipumpan, på engelska Spaghetti squash är en särskild sorts pumpa som när den ugnsbakas trådar sig och blir som spaghettitrådar. Trådarna smakar inte så mycket i sig själv, precis som spaghetti, men blandat med annat blir det helt fantastiskt gott. Jag testade att göra dem som lasagne med köttfärs, tomatsås, örter och massa ost. Skulle kunna äta det mest varje dag.  Du kan numera hitta den lite här och där. 

Spaghettipumpa lasagne

En annan sak som är väldigt behändig är att baka hela rätten i skalet och äta ur skalet, två rediga portioner. Du kan självklart göra dem helt vegetariska genom att välja vegetarisk köttfärs. Här nedan följer en steg för steg guide till hur du gör spaghettipumpan till en god spaghettilasagne. 

DSC_0173

Ugnsbaka genom att lägga, på längden, halverade spaghettipumpan med snittytan nedåt i ugnsfast form. Häll på vatten så det täcker botten och någon centimeter upp. 

DSC_0187

När skalen har svalnat av något så att de går att hantera så gröper du ur dem med gaffel. Du ser då att de lossnar som trådar, likt spaghetti. Spara cirka en centimeter av innanmätet i skalet så att sidorna hålls ihop. Blanda ihop de urgröpta trådarna med tomatsåsen. 

DSC_0188

DSC_0190

Vid fyllningen börjar du med att fördela ut ett lager av Ricottaröran och fortsätter sedan med tomatsås och ännu ett lager Ricottaröra och tomatsås. Sist toppas allt med massa god mozarella efter att skalen varit inne i ugnen en liten stund. 

Spaghettipumpa med fyllning

Du behöver (för 2 pers)

1 spaghettipumpa (spaghetti squash)
 
Fyllning
Köttfärssås
1 tsk olivolja
½ gul lök (tärnad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
450 g nötfärs
½ tsk salt
½ burk krossade tomater
 
Ost
1 dl ricotta
1/4 dl persilja (grovt hackad)
2 mozzarellabollar, gärna buffelmozzarella
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Ugnsrosta 
1. Dela spaghettipumpan på mitten, på längden. Skrapa ur fröna. 
2. Lägg halvorna med snittsidan ner, i en ugnsfast form. Fyll på med vatten så att det när ca 2-3 cm upp. 
3. Ugnsrosta 45-60 minuter (beroende på hur stor pumpan är). Den ska vara något mjuk och svikta i skalet då du känner med en sked eller dylikt. Lägg över pumpahalvorna på ett galler så att de svalnar av såpass att du kan börja skrapa ur dem. 
 
Fyllning
1. Gör fyllningen medan pumpan ugnsrostas. Värm på olivoljan i en panna, gärna med högre kanter.  Fräs på löken några minuter tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök och fräs på ytterligare några sekunder. Pyttsa ner färs och ½ tsk salt. Stek på tills färsen börjar ta färg, sådär 5-8 minuter. 
2. Tillsätt krossade tomater och låt småkoka några minuter så att allt blandas, ca 5 – 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 
 
Lasagnefylld spaghettipumpa
Sätt ugnen på 200 C
 
1. Använda en gaffel till att gröpa ur och ’tråda’ innanmätet av pumpan. Se till dock att lämna ca en centimeter av spaghettipumpan i skalet.
2. Blanda den trådade  pumpan med tomatsåsen. 
3. I en annan skål blanda ihop ricotta, persilja och ½ tsk salt.
4. Lägg över spaghettipumpaskalen i ugnsfast form (t ex den som de ugnsrostades i, men utan vatten), så att de blir som två skålar.
5. Använd en sked för att fördela hälften av Ricottablandningen i botten på skalen. Skeda över hälften av tomatsåsen över Ricottan i de båda skalen. Fortsätt med att fördela ut det som är kvar av Ricottablandningen och sist ett lager av den sista tomatsåsen.  (Här kan du om du vill sätta på plastfolie och ställa in i kylen tills dagen efter. Kom bara ihåg att ge dem sådär 10 minuter extra i ugnen i sådana fall).
6. Sätt in de fyllda skalen i ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och strimla över mozarellan över fyllningen och ungsbaka i ytterligare 15-20 minuter. Osten ska börja bubbla upp och bli lätt gyllenbrun. Sätt gärna på grillfunktionen någon minut så att ytan blir gyllenbrun och knaprig. Strössla över lite örter och tomater.  

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *