Kycklinggryta med glögg – Crock Pot

Crock pot glögg kycklinggryta

Godaste, mustigaste kycklinggrytan med mör kyckling gör du med en skvätt glögg, kycklinglårfiléer och en massa annat gott. Du kan välja precis den glögg du vill och har hemma, med eller utan sprit. Då julen är över så kan du testa att ta en deciliter vodka eller dylikt, det funkar också finfint. Jag använde den här gången alkoholfri glögg. En Crock pot är verkligen behändigt då man inte har tid att stå och röra runt vid spisen.  Jag slängde ner allt och tryckte på ’Start’, tre timmar sedan var det klart medan jag pysslade med annat. 

Crock pot

Vet inte om ni har testat en Crock pot. Det är väldigt stort i USA. Du slänger helt enkelt ner allt i slökokaren, slow cooker eller Crock Pot (kärt barn har många namn) och väljer ’hög’ som innebär ca 3 timmar eller ’låg’ som innebär ca 6 timmar och trycker igång. Sedan arbetar den alldeles själv och om du inte är hemma då den är klar så går den över till varmhållningsläge. Det betyder att när du kommer hem är det bara att duka och sätta sig vid bordet och sleva upp. Oerhört bekvämt. På grund av långkokningen så blir allt oerhört mört som kommer ur slökokaren. Den jag har är en Multifunktionell slowcooker. Den har maasa finurliga funktioner där du kan bryna, rosta, ångkoka, koka ris och även använda som en ugn och baka. 

Crock pot kycklinggryta glögg 

Du behöver

ca 1300 g kycklinglårfilé 

3 msk majsstärkelse

3 msk vatten

Sås
½ tsk fint riven färsk ingefära
4 vitlöksklyftor (pressade)
½ tsk chiliflingor
2 msk flytande honung
½ dl glögg
½ dl ketchup
½ dl farinsocker
½ dl vatten
½ dl soja
3 msk äppelcidervinäger
1 dl äppeljuice
 
Gör så här
 
1. Lägg kycklinglårfilé i Crock Pot
2. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen. Häll över kycklingen. 
3. Tryck på ’hög’ 3 timmar eller ’låg’ för 6-7 timmar och tryck på start för att sätta igång processen.
4. Då det är klart, lyft ur kycklingbitarna och skär i mellanstora bitar. 
5. Sila igenom såsen genom en sil ner i en liten kastrull. Värm upp såsen. Mixa ihop 3 msk majsstärkelse med 3 msk vatten och vispa ner i såsen. Låt koka upp och vispa hela tiden samtidigt tills såsen tjocknat till. 
6. Häll såsen över kycklingen, rör om och servera gärna  toppade med edamamebönor och/eller cashewnötter och ris.  

DSC_0123 

Kycklinggrytan fick verkligen tummen upp av barnen. Inte konstigt alls. 

Linda

2 kommentarer

  1. Hej och tack för en mkt läsvärd blogg! En crockpot låter onekligen väldigt smidigt men jag har en fråga. Hur fungerar det med rengöringen av den? Låter så smidigt att den kan göra maten klar medans man är på jobbet men är det inte massa annat meck med den som tillkommer om jag uttrycker mig så. Det låter liksom för bra för att vara sant.. Med vänlig hälsning, Jennifer

    • Hej! Det är verkligen inget hokus pokus. Den har ett innerkärl, där man lägger allt som är av aluminium (tror jag). Det lyfter man bara ur i handtagen på den och diskar. Det har någon slags släpp-lätt beläggning som gör att allt går bort väldigt lätt. Som en lättviktsgryta. Supersmidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *