En riktig helgraket är den här laxen med asiatisk touch, ett recept framtaget av Christian Hellberg. Ser komplicerad ut men är väldigt enkel. Jag förberedde den kvällen innan och det tog sådär 5-10 minuter. Sedan gjorde jag bara stekningen och ugnen. Så mycket härliga smaker.
Till Drostdy-Hof Rosé som smakar fruktigt och fräscht. Sommarfeeling.
Du behöver (4 pers)
4 bitar laxfilé a 160 g
2 lime, skivade
½ kruka koriander
2-3 stjälkar citrongräs skuren i strimlor på längden
Limepeppar, finns att köpa
smör
3 klyftor vitlök, grovt krossade
Bindgarn
Basmatiris
Rostade sesamfrön
salt
Gör så här
1. Bind upp laxbitarna med bindgarn, som man binder upp en stek. Trä in limeskivor, citrongräs och koriander under bindgarnet. Salta och peppra med limepeppar (rätt rikligt). Låt ligga i ca 1 timma.
2. Koka basmatiriset
3. Stek laxen i rikligt med smör med krossade vitlöksklyftor, ös med smöret.
4. Lägg över laxen i ugnssäker form och ställ in i ugnen i på 100 C tills laxen har en innertemperatur på 42 C (tar ca 10 min))
5. Servera med basmatiris och rostade sesamfrön.