Salmalax i tamarisoja och honung med Duchessetoppar – Så Lyckat!

salmalax_salma_lax_duchesse_duchessetoppar_tamari_voltaire_tamarisoja

Vill ni ha en helgrätt som nästan lagar sig självt, som smälter i munnen? Gjorde denna gudomliga rätt i veckan för att jag blev så grymt sugen på Salmalax. Det blev alltså Salmalax penslad med tamarisoja och honung, till det en röra på chevre och lime och några duchessetoppar. Sallad på Bellaverdebroccoli, mango, ruccola och andra småblad strösslad med furitake. Jag är, på riktigt, kär i Salmalaxen, den är bara så vansinnigt god, slår allt! Kom ihåg att Salmalax ska vara alldeles precis färdig, alltså ha en innertemperatur på 48 C, för att vara sådär smältande god. 

Salmalax (2-3 pers)

Salmalax (den förpackning du tycker passar bäst)

1 dl matlagningshonung

1 dl Tamarisoja (jag använder Voltaires)

salt, peppar 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C 

Blanda honung och soja. Lägg hela laxen, eller i större portionsbitar, i ugnssäker form (gärna med bakplåtspapper under fisken så fastnar den inte). Pensla på rikligt med honungsblandningen. Salta och peppra lätt. Sätt in i ugnen. Den är klar vid en innertemperatur på 48 C, har du ingen ugnstermometer så låt vara inne högst 10 minuter. 

Småkoka under tiden återstående sås i kastrull så den blir segflytande. De.n häller du över/runt laxen vid serveringen 

Chevre- och limeröra

2 dl creme fraiche

½ lime (skal och saft)

50 g chevre

salt 

Smula ner chevre i creme fraiche och tillsätt rivet limeskal och pressa ner saften. Bara rör ihop det hela. 

Duchessepotatis

½ kg potatis (mjölig sort)

1 äggula

30 g smör

nypa salt

nypa vitpeppar 

Gör så här

Sätt ugnen på 250 C 

Skala och koka potatisen klar. Tryck potatisen genom en potatispress. Rör ner äggulor och smöret i mindre bitar. Rör om ordentligt. Klicka ner potatismoset i en spritspåse. Spritsa ut toppar på en plåt med bakplåtspapper. In med plåten i övre delen av ugnen så de gratineras. Det tar ca 5-10 minuter. De ska vars sådär snyggt gyllenbruna på ytan. 

Servera gärna med en sallad på lättkokt Bellaverde broccoli, mangokuber, ruccola, salladsblad och strössla över furitake.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *