Filodegskorgar fyllda med potatismos och chevré

De här är så löjligt lätta att göra men ser så där proffsiga ut. Det du bör ha dock är en muffinsform för stora muffins, typ amerikanska muffins eller suffléformar. Jag köpte en stormuffinsform på Clas Ohlsson för en spottstyver. Du kan givetvis göra i mindre, dvs vanliga muffinsformar också. Då får du ta mindre getost och ha dem lite kortare tid i ugnen bara.

Du behöver (för 4 st)
12 potatisar
2-3 dl mjölk
2 msk smör
salt och peppar
Filodeg
½ kruka färsk timjan eller 2 tsk torkad
4 medeltjocka skivor chevreost
svartpeppar, smält smör
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och dela potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa med en potatisstöt eller en stor gaffel. Värm mjölken och rör ner den i moset till lagom konsistens. Tillsätt smör. Smaka av med salt och peppar.
Skär filodegen i 4 delar. Jag var ärligt talat inte alls noga utan rev 1 ark med filodeg i sådär två delar. Pensla formen med lite smält smör. Klä formarna med filodegen. Återigen jag var inte speciellt noggrann, la ner filodegen lite sådär att det täckte runtom och så man kunde klicka i mos i mitten, viktigt bara att det finns en botten och kanter hela vägen runt. Pensla filodegen med lite smält smör. Tycker det är rätt snyggt då det ser lite rustikt ut. Blanda ner timjan i moset. Klicka ner moset i formarna. Lägg en chevreskiva ovanpå. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
Lyft ur försiktigt med hjälp av fingrarna och t ex stekspade.

Linda

0 kommentarer

  1. Har en gång gjort detta men hittar inte tidningsurkippet, vet att bestämde att nästa gång ha i knaperstekt baconbitar och så har jag i riven västerbottenost i. Men ska köra ditt recept, hoppas jag lyckas, hälsning Kerstin.

  2. Kerstin: Du, det lät gott med knaprigt bacon i, ska testa det! Får jag fråga om du då man har västerbottenost har det istället för chevre? Det var väldigt tacksamt att göra dessa med filodeg i stora muffinsformar, för ju slarvigare man puttade i filodegen ju finare blev de…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *