Påskalammet med portvinssås

Kan rekommendera vår lammstek med portvinssås till, den blev inte så tokig den! Sköter sig själv i ugnen också.
Då kör vi med det första receptet. Ska försöka hinna med de andra under morgondagen.
Du behöver (för sådär 6 pers)
2½ kg lammstek med ben (eller sådär 2 kg utan ben)
5-6 skivor parmaskinka
5 vitlöksklyftor
1 citron (skalet)
3 kvistar rosmarin
25 g smör (rumsvarmt)
salt, peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 230 C
Skär djupa snitt på ovansidan av steken. Mixa parmaskinka, pressad vitlök, citronskal, 2 kvistar rosmarin. Tillsätt lite salt och peppar. Tryck in röran i snitten. Till sist tar du de återstående 2 rosmarinkvistarna och sticker in i snitten. Bred smöret över steken. Salta och peppra.
Sätt in steken i ugnen 15 minuter. Sänk sedan värmen till 180 C. låt steken stå inne cirka 1 timma och 15 minuter. Om du använder termometer (vilket är det bästa) så är 65 C perfekt (vi råkade ha den inne lite lite mer, men det blev supergott ändå).

En klick rödvinbärsgelé till är smaskens!
Riktigt perfekt portvinssås gör du så här

Du behöver
2,5 dl portvin
1 msk vetemjöl
25 g smör
1 msk olivolja
2 stora rödlökar
6 dl köttbuljong
1 msk rödvinbärsgelé

Gör så här
Värm smör och olivolja i kastrull. Hacka rödlök fint och tillsätt till smör/oljeblandningen. Koka på tills det är lite brunt. I med mjölet och koka lite kort. Tillsätt portvinet och reducera till hälften. I med köttbuljongen och vinbärsgelén. Koka vidare i cirka 5 minuter. Häll allt genom en sil. Smaka av med salt och peppar.

Ps. Ni som tittar lite avundsjukt på faten och äggkopparna, det är min moster Gunilla Råberg som gjort dem, gå in HÄR så ser ni hennes fina saker. Ni kommer se hennes keramik på fler ställen än min blogg under året.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *