Baka bröd i gjutjärnsgryta, kalljäs över natten

Bröd i gjutjärnsgryta

Baka bröd i gjutjärnsgryta, kalljäs över natten. Baka bröd i gjutjärnsgryta måste vara det smidigaste brödbaket någonsin. Man nattjäser degen. Man behöver inte knåda degen bara röra ihop den. Man behöver inte smöra grytan utan brödet lossnar av sig självt. Ett nybakt bröd med frasig skorpa lagom till helgfrukosten. Jag använder min Le Creuset gryta som är på 3,3 liter. Det blev perfekt. Jag passade på att blanda ner lite chiamjöl dessutom. Risenta har kommit med den roliga nyheten. Man behöver inte så mycket. Jag blandade ner 1½ msk för att förhöja nyttigheten.  Skrev det i parentes för du måste inte använda det, men roligt att plussa på med lite chiamjöl. 

Bröd i gjutjärnsgryta

Då du vänder upp grytan ser du pumpakärnorna. Som ett helt nytt bröd. Fint på vilken sida man än serverar brödet. Jag hade glöggmandlar och russin över från jul som jag öste ner. Blev så otroligt gott. 

Helg snart. Jag och barnen ska på museum i helgen, träffa vänner, baka och laga mat ihop, spela spel. Snart sätter alla aktiviteter igång. Det är också flera kalas för barnen de kommande helgerna. Så lugnet före stormen kan man säga. Så vill

Bröd i gjutjärnsgryta

15 g jäst

6 dl kallt vatten

1½ dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl

(1½ msk chiamjöl)

1 msk salt

2 msk råsocker

1 dl nötter (t ex mandlar)

1 dl russin

1 dl pumpafrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i bunke. Tillsätt lite vatten i taget och rör ihop så att jästen löser sig.
  2. Blanda ihop grahamsmjöl, vetemjöl, (chiamjöl), salt och socker i en annan bunke. Tillsätt till jästblandningen och rör hela tiden så att allt blandas.
  3. Rör ner nötter och russin. Allt blandas ihop snabbt. Degen ska vara väldigt kladdig.
  4. Sätt plastfolie eller lägg en handduk över degen. 
  5. Låt jäsa i rumstemperatur i minst 12 timmar, gärna över natten. 
  6. Sätt ugnen på 250 C och ställ in gjutjränsgrytan.
  7. Då ugnen kommit upp i 250 C så tar du ut grytan. 
  8. Strössla ner pumpafrön i den heta grytan och häll ner den kladdiga degen.
  9. Grädda i ca 30 minuter med locket på. Ta av locket och låt brödet grädda i ytterligare 20 minuter.
  10. Ta ut grytan och stjälp ut brödet. Linda in det i kökshandduk och låt vila i åtminstone 30 minuter.  

Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *