Kanelbullar med det där magiskt extra

Kanelbullar

Klassiska kanelbullar med alla knep och trick som gör dem sådär bagerilikt oemotståndligt goda och perfekta. Att ta med en stor påse med kanelbullar till stranden, parken eller skogen hör alla årstider till. Finns inget bättre i världen. Jag har ett hemligt knep som jag tar till och som ger dem det där extra. 

ska-vi-baka-perfekta-kanelbullar1

Det hemliga knepet är lite vit choklad. När du har brett på kanelsmörkrämen så strössla över en näve vita chokladknappar eller riv över vit choklad. 

ska-vi-baka-perfekta-kanelbullar2

Så här får du till formen på ett enkelt sätt. 

Du behöver 
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl vit sirap (eller strösocker)
7½ dl vetemjöl (ungefär)
 
Fyllning
75 g smör
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3/4 dl strösocker
 
1 näve vita chokladknappar eller några bitar vit choklad som du river över
 
Gör så här
1. Börja med fyllningen. Skär smöret i små bitar och pyttsa ner i en skål. tillsätt vaniljsocker, kanel och socker. Låt stå så att smöret blir varmt tills du brer på för då är det lättare att blanda ihop fyllningen.
 
2. Smula ner jästen i matberedare/bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och blanda runt så den löser sig. Häll i resten av degvätskan och fortsätt röra runt. Tillsätt salt, kardemumma, sirap och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen. Den ska inte vara kladdig.
 
3. Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 min. 
 
4. Kavla ut degen till en rektangel som är sådär 60×30 cm. Rör nu ihop fyllningen som är rumsvarm och lätt att blanda ihop. Bred ut den över hela degen. Strössla över de vita chokladknapparna/ riv över några bitar vit choklad.
 
5. Vik degen i 3 delar. Skär i sådär 4-5 cm breda remsor. Skär varje remsa i 3 remsor på längden. De ska dock sitta ihop längst upp, så skär inte ända upp utan lämna cirka 1 cm. Fläta remsorna och vik ihop de yttre sluten nedåt så att den delen som sitter ihop är på undersidan. De ser lite ut som flätade bollar. 
 
5. Jäs bollarna på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strössla över lite pärlsocker. In i ugnen sådär 9-10min. 
ska-vi-baka-perfekta-kanelbullar0

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.