Rostad potatissallad och marinerad kyckling

Rostad potatissallad och marinerad kyckling, en helgmiddag som vi åt i torsdags eftersom barnen åkte iväg över helgen med sin pappa. Ville göra det lite helgspeciellt och ha en mysmiddag med barnen innan de drog iväg på andra roligheter. Det blev alltså kycklinglår härligt marinerade i honung, bbq sås och lite örter. Vi mer eller mindre slickade ugnsformen ren på såsen av marinaden.

Rostad potatissallad

Potatissallad på rostad färskpotatis blev kanske bästa någonsin.  Ugnsrostad färskpotatis som blandats med sallad, tomater, prästost och cocktailkapris och över allt en dressing på olivolja, honung och vinäger. Gott Gott!

Kyckling marinerad i örter och honung

Den här marinaden alltså. Vi öste på all marinadsås över kycklingen på tallrikarna. Massa goda smaker som gottar till sig i ugnen med kycklinglåren. Kom ihåg att du låter kycklingen ligga i påse med marinaden åtminstone 1 timma innan den ska in i ugnen. Jag gjorde den kvällen innan och lät den ligga över natten.  

Rostad potatissallad marinerad kyckling 

Rostad potatissallad kyckling kapris

Hade det varit grillväder så hade vi kört kycklingen på grillen såklart, nu blev det ugnen. Vilket funkade finfint det också. Jag satte in kyckling och potatis samtidigt i ugnen, potatisen lite tidigare eftersom den tar något längre tid. Allt kött har jag alltid ugnstermometer till. Men i receptet skriver jag även tid eftersom alla inte har eller vill använda sig av termometer. Nu till receptet.

 

Rostad Färskpotatissallad (4 pers)

500 g färskpotatis

1 msk olivolja

½ purjolök, strimlad

½ ask cocktailtomater, delade på mitten

½ påse blandsallad

150 g prästost i skivor 

80 g cocktailkapris

Dressing

1 dl olivolja

1/4 dl vinäger

1 msk honung

flingsalt, svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 C
  2. Skrubba potatisen och dela på mitten. Häll olivoljan i en långpanna och lägg på potatisen och blanda runt i olivoljan.
  3. Sätt in i ugnen och rosta ca 25-30 minuter tills de är gyllenbruna
  4. Ta ut potatisen och låt svalna något.
  5. Häll upp sallad i en skål, tillsätt tomater, purjo, ost och kapris. Blanda ner och runt med potatis.
  6. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och häll över.  

Marinerade kycklinglår (4 pers)

4 kycklinglår

1 dl bbq sås

6 msk olivolja

2 vitlöksklyfta, fint hackade

2 citron, skal och saft

2 tsk torkad rosmarin

2 msk honung

salt, peppar

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Stoppa ner kycklinglåren i en påse, häll över marinaden och knyt till. Låt ligga minst en timma
  2. Sätt ugnen på 225 C (alltså samma som för rostade potatisen), sätter du in tillsammans med potatisen så sätt på varmluft.
  3. Lägg kycklinglåren i en ugnsfast form. Häll över marinaden från påsen och ställ in i ugnen ca 25-35 minuter. Innertemperaturen ska vara 82 C vid benet, om du använder termometer. Pensla gärna lite då och då med marinaden. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *