Burger Bun – Vegetariskt

Quorn bun sommar grill

Ångade buns med vegetariska burgare, Quornburgare. HIMMEL vad gott. De är stekta i sesamolja och strösslade med lite chili flakes. Till det sallad, morot, svarta och vita sesamfrön och koriander. Vilken hit. 

Quorn bun sommar grill 4

Fick en kit från Quorn med det här receptet och en bambulåda för ångning. Jag har länge velat testa att göra buns själv. Så nu har jag testat och fått mersmak. Det tar sin lilla tid eftersom de ska jäsa i två omgångar, men det är så gott och kan fyllas med vad som. Men jag måste säga att det var kanon med en halv quornburgare i varje. Toppen vid grillandet till exempel. 

DSC_0571

Har velat testa på att ånga egna buns så länge, men dragit mig lite för det verkar så svårt. Svårt är det inte alls. Buns är asiens svar på våra korvbröd. Perfekta att hålla i och man kan verkligen fylla dem med allt möjligt roligt. Det här är också riktigt barnvänligt, om du tar bort chili flakes och ingefärssåsen och kanske koriandern också. 

Quorn bun sommar grill 3

Receptet är beräknat för två till varje person, men är man hungrig vill man äta många flera för de är så goda. 

juicigaste-vegoburgaren1

Dessa burgare har gjort succé och är fantastiskt goda. En favorit hos oss är dessa burgare med ost och frasiga lökringar på sidan. 

Bun hur gör man

Ångade buns (4 pers, 2 buns var)

4 Quorn Burgare (320 g)

1 msk sesamolja till stekning

Salt

Chiliflakes

Steamed buns:

OBS! Vid ångning är det extra viktigt att man använder precis rätt mängd ingredienser. Därför rekommenderar vi att du helst använder angivelserna i vikt om du har en köksvåg hemma.

20 g jäst

175 g (1,75 dl) vatten (37 grader)

300 g (5 dl) vetemjöl

5 g (1 tsk) salt

30 g (2,5 msk) socker

1,5 g (1,5 krm) bakpulver

40 g (0,5 dl) olja

Tillbehör

2 buns/port

Gingerchilisås, 1 msk/port

Romansallad, bruten i bitar

Morot

Sesamfrö

Koriander, färska blad

Gör så här

1. Lös upp jäst i vatten, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Häll ner mjölblandningen i vätskan. Kör i degblandare 15 minuter tills degen är glansig, seg och väldigt slät. Låt jäsa till dubbel storlek, 40–50 minuter.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i bitar och forma till bollar, cirka 30 g/bun. Kavla degbollarna ovala och avlånga. Pensla lite olja och vik över så att den ser ut som en bulle. Låt jäsa på smörpapper i 45–60 minuter. Se bilden ovan för hur du bakar ut buns. 

3. Koka vatten i kastrull. Ställ bambulåda på kastrullen och lägg i det antal bullar som får plats. Har du ingen bambulåda kan du ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i 6-8 minuter. Ta upp och låt svalna.

Tillbehör

1. Skala morötter och strimla/skiva tunt med potatisskalare eller mandolin.

2. Stek Burgarna i sesamolja på medelvärme, cirka 4-5 minuter/sida. Salta och strö över chiliflakes.

3. Fyll de ångade bullarna med Quorn Burgare (1/2 burgare/bun), morot, sallad, sesamfrön, t ex gingerchilisås och rikligt med koriander.

Quorn bun sommar grill 5

 

 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *