Den perfekta Kanelbullen

 ska-vi-baka-perfekta-kanelbullar1

Kanelbullens dag på söndag. Bästa som finns är nybakta stora mjuka, saftiga kanelbullar med massa smak av kanel och smör. Det blir alltid sådan där mormorskänsla med varma nybakta bullar och ett glas kall mjölk. Bland det roligaste att göra dessutom. Jag flätar alltid mina, men tänkte att jag skulle testa att göra någon ny form snart. Förslag?

Du behöver
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl vit sirap (eller strösocker)
7½ dl vetemjöl (ungefär)
 
Fyllning
75 g smör
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3/4 dl strösocker  

ska-vi-baka-perfekta-kanelbullar2

Gör så här
Börja med fyllningen. Skär smöret i små bitar och pyttsa ner i en skål. tillsätt vaniljsocker, kanel och socker. Låt stå så att smöret blir varmt tills du brer på för då är det lättare att blanda ihop fyllningen.
 
Smula ner jästen i matberedare/bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och blanda runt så den löser sig. Häll i resten av degvätskan och fortsätt röra runt. Tillsätt salt, kardemumma, sirap och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen. Den ska inte vara kladdig.
 
Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 min.
 
Kavla ut degen till en rektangel som är sådär 60×30 cm. Rör nu ihop fyllningen som är rumsvarm och lätt att blanda ihop. Bred ut den över hela degen. Vik degen i 3 delar. Skär i sådär 4-5 cm breda remsor. Skär varje remsa i 3 remsor på längden. De ska dock sitta ihop längst upp, så skär inte ända upp utan lämna cirka 1 cm. Fläta remsorna och vik ihop de yttre sluten nedåt så att den delen som sitter ihop är på undesidan. De ser lite ut som flätade bollar.

ska-vi-baka-perfekta-kanelbullar0

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *