Krispiga tostadas med räkor och fisk

Tostadas

Krispiga tostadas med Vannameiräkor  och torskrygg i en smakrik rub på fänkåls- och spiskumminfrön och paprikapulver, wokade . Till en fruktig persikosalsa med lite honungsmelon, mango, koriander och rödlök. Serverade på en bädd av tunt strimlad rödkål och len guacamole. På allt en kräm med sting på chipotle och lime. Kan det var något? Det här kvalar verkligen in till mitt allra bästa recept någonsin, helt beroendeframkallande. 

tostadas räkor fisk cono sur

Receptet är framtaget för att passa extra bra till Cono Sur Organic Chardonnay och är mitt bidrag i deras tävling om det bästa receptet. Jag ville göra något med sydamerikanska, latinamerikanska influenser och smaker eftersom jag tycker det skulle passa till vinet och inte minst för att jag älskar Sydamerika, Latinamerika och deras matkultur. Jag har rest runt en hel del i Mexico, Brasilien, Peru, Colombia och lite i Argentina. Kulturen och maten är magisk och jag längtar så efter att få komma tillbaka och se mer, smaka mer. 

DSC_0064

Du kan göra det mesta i förväg och ställa in i kylen så att du, i stort sett, enbart fräser på räkor och fisk vid middagen och monterar ihop allt på några få minuter. Helt fantastiskt gott, fräscht och oemotståndligt.  

tostadas räkor fisk cono sur shrimp

Eftersom de andra smakerna är så framträdande så ville jag ha en len avokadoröra, så det är en enkel variant på guacamole. 

DSC_0067

Vannameiräkor och fisk med smakrik rub

200 g Vannameiräkor (ASC märkta)

250-300 g ryggfilé av torsk (skuren i rätt stora bitar)

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk (söt) paprikapulver

½ tsk vitlökspulver

½ tsk fänkålsfrön (mortla grovt)

½ tsk spiskumminfrön (mortla grovt)

½ tsk farinsocker

½ tsk salt

Neutral olja till woken, t e x rapsolja

Blanda ihop allt till en rub. Vänd och gnugga in blandningen med fisken och räkor. Hetta upp lite olja i en wokpanna och woka några minuter på varje sida . Fisken ska skiva sig och räkorna vara rosa. 

Tostadas

Små majstortillas 

rapsolja

Häll tillräckligt med olja i en liten panna eller kastrull så det täcker botten och någon centimeter upp så att tortillan inte nuddar botten. Hetta upp oljan så det blir nästintill rykande hett. Lägg i tortillas en och en eller några åt gången beroende på hur stor pannan är. Låt dem fräsa runt ca 1-2 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Lyft ur med tång och lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av.  

Ps. Jag hittade inga små tortillas så jag fick ta stora och stansa ut med en större rundel. Företrädesvis köp färdiga majstortillas eftersom de hemlagade är väldigt svåra att få tillräckligt tunna för tostadas. Du kan även använda små vetetortillas, pensla på olja och steka krispiga i ugnen. 

Persikosalsa

2 persikor

1 skiva honungsmelon

½ mango

½ kruka färsk koriander

1 liten rödlök

2 msk färskpressad limejuice

3 nypor chiliflingor

½ tsk salt

Hacka persikor, melon, mango i mindre kuber. Hacka koriander och rödlök smått. Pressa över limejuice och tillsätt salt. Rör om och ställ i kylen. 

Chipotle- och limekräm

½ dl majonäs

½ dl naturell yoghurt

½ tsk chipotlepaste

½ lime (skal)

1 vitlöksklyfta (pressad)

Blanda ihop allt och ställ i kylen ett tag så att smakerna utvecklas.

Guacamole – enkel variant

2 avocado

2 vitlöksklyfta

1 msk färskpressad limejuice

salt & peppar

Blanda till guacamolen genom att mosa avocadon. Pressa ner vitlökssklyftor och färskpressad limejuice. Salta och peppra efter smak. Ställ i kylen medan du gör resten.

Övrigt 

Rödkål

Limeklyftor

Servering

Lägg inte på fyllningen förrän precis då det ska serveras eftersom tostadan annars förlorar sin krispighet. Eller låt gästerna själva ’bygga’ sin egna tostada. Bred på lite guacamole på varje tostada. Strössla över tunt strimlad rödkål. Lägg på fruktsalsan och ovanpå räkor och fisk. Toppa generöst med chipotlekrämen. 

tostadas räkor fisk cono sur cod

Linda

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.