Dukkah – Favoritdippen framför allt annat

Dukkah

Dukkah är en blandning av rostade nötter som mixats ihop lite slarvigt med kryddor, lite man tager vad man haver, ungefär. Du dippar bröd, morots- och gurkstänger i sesamolja (eller annan bra olja, kanske en god rapsolja) och sedan i nöt- och kryddmixen och det är så gott att man smäller av. Mina barn är helt galna i Dukkah och dippandet. De dippar gärna morötter och gurkstavar i dukkah.

DSC_0768

Riktig helgmysdipp. Här är min bästa dukkah:

Du behöver

50 g skalade mandlar

50 Skalade och osaltade pistagenötter

½ dl oskalade sesamfrön

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk socker

½ tsk salt

Sesamolja

Gurka, morötter (eller andra grönsaker) gott bröd

Gör så här

Börja med att rosta nötterna, sesamfröna och fänkålsfröna var för sig eller efter varandra i torr het panna. Passa så det inte bränns. Häll över nötter och sesamfrön i bunke med höga kanter och mixa ihop lite slarvigt med stavmixer då de har svalnat. Stöt fänkålsfröna i mortel.

Blanda ihop allt och tillsätt socker och salt. Rör runt så att allt blandas.

Skär gurka och morötter i stavar, brödet i kuber eller dylikt. Häll upp oljan på ett fat. Doppa först i sesamoljan och sedan i nötmixen. Så gott!!!

DSC_0779

Det här är Annies och min på-tu-man-hand-favorit-mys-mat, rökta räkor, aioli, bröd, ost, dukkah. Och så äter vi så att vi nästan storknar. Ps. Skulle du få någon dukkah över så använd som strössel på sallad, eller maträtter.

DSC_0761

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *