Godaste saftigaste saffransbullarna – Tips och Tricks

Lussekatter lussebullar saffran saffransbullar

Årets första lussebak. Vi bakade så mjölet yrde och det blev allt från lussebullar, flätor till sniglar och bollar sent på kvällskvisten. Lite sent för Magda att baka 19 på kvällen. Så fort det gick fel med någon lussedegbit så skrek hon i högan sky och tårarna sprutade.

Saffransbullar

Ett av tricksen är att blanda saffran med sprit. Spriten tar fram både saffranssmaken och färgen tydligare. Torkad frukt drar vätska ur degen, så lägg russinen i lite vatten innan. Kvarg verkar minska saffranssmaken. Där har ni några guldtips.

Du behöver (ca 40 st)

2 paket saffran (á ½g)
2 msk neutral sprit (vodka eller rom)
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
½ tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13½ dl)
1 dl russin
mjöl (utbakning)
1 ägg (för att pensla med)
 

Gör så här

Blanda saffran och spriten. Rör om och låt stå i 30 minuter.
 
Skär det rumsvarma smöret i mindre tärningar.
 
Smula ner jästen i degbunken (eller köksmaskin med degkrok), tillsätt mjölk, smör och saffransspriten. Blanda ner mjöl, socker och salt. Arbeta degen i en maskin 15 minuter (för hand ca 20 min). Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
 
Lägg russinen i lite vatten i 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
 
Ta upp degen på lätt mjölat underlag. Knåda lite lätt ihop degen. Gör saffransbullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 C.
 
Tryck i russin och pensla på med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Annies Storverk
lussebullar saffran
Annies storverk: megasnigel, finaste flätorna och lite odefinierad boll
DSC_0128.
Magdas Storverk: bollar i alla möjliga former, alla riktigt tillmjölade

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *