Churros med kanel och socker – Spanska läckerheter

 Churros kanel socker
Churros med kanel och socker – Spanska läckerheter. Vi gjorde churros. Och kan vi så kan ni. Otroligt enkelt och vansinnigt gott. Rullade i kanel och socker eller enbart socker.
Churros kanel socker
Vi doppade i smält mörk choklad och satt på balkongen, i solen,  och njöt av att känna oss som i Spanien. Churros är en deg som snabbt blandas ihop och sedan spritsas ut i frityroljan. Sedan kan du äta dem som de är eller ha något gott socker till. Kanel och socker är standard, men även socker och lime kan jag tänka mig att testa. 
Vi rullade hälften i kanel och socker och hälften i enbart socker. Sedan kan man plussa på med smält mörk choklad, kolasås eller något annat smarrigt att doppa i. 
 Churros kanel socker
Ni som har vari i España hur har ni ätit churros? 
 Churros kanel socker 
Så här kommer ett, ärligt, kanonrecept på churros som inte går att misslyckas med.  

Churros med kanel och socker

3 dl vatten
180 g vetemjöl
50 g osaltat smör
50 g socker
1 nypa salt
1 tsk kanel
3 små ägg eller två mediumstora
2 msk rapsolja
 
1 l rapsolja till fritering
 

Gör så här

  1. DEGEN: Ta fram en större kastrull. Tillsätt vatten, smör, 2 msk olja, 1 tsk socker och en nypa salt. Koka upp.
  2. Rör ner mjölet och rör om ordentligt så att degen blandas ihop väl. Tar någon minut. 
  3. Ta kastrullen från värmen och låt degen svalna av något. När den är avsvalnad så tillsätt ett ägg i taget och arbeta in ägget i degen snabbt. Fortsätt likadant med de andra äggen. Degen ska varken vara kladdig eller för hård. 
  4. FRITERING: Häll upp olja i en mellanstor kastrull eller panna med höga kanter. Hetta upp till 180 C. 
  5. Pyttsa ner degen i en spritspåse med en sprits som gärna är stjärnformad för snygga churros. 
  6. Klicka ner ett liten bit i oljan för att se om den är klar. Blir degbiten brun så är oljan redo för fritering. 
  7. Spritsa ut degen direkt i oljan och ’klipp av’ med en gaffel. Gör dem i den längd du föredrar. Testa dig fram.
  8. Gör endast några åt gången eftersom de behöver utrymme i kastrullen/pannan vid friteringen. 
  9. Efter cirka två minuter då de är gyllenbruna så är de klara. Ta upp med en hålslev och lägg på ett galler med hushållspapper under. 
  10. KANELSOCKER: Blanda ihop sockret med kanel. Medan de fortfarande är varma rullar du dem i socker/kanel eller bara socker (vi gjorde hälften med varje)

TIPS!

  • Se till att arbeta in äggen snabbt i avsvalnad deg så att äggen inte börjar ändra form.
  • Blir Churros inte jämnt bruna under friteringen så sänk värmen.
  • Är spritspåsen lite mindre i storlek så ta endast hälften av degen åt gången
 
 

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *