Somrig Hallon- och rabarberpaj med mandelmassa kommer här. Den här blir som ett mellanting mellan paj och kaka. Lätt syrlig av hallon och rabarber, söt av mandelmassa och marängsmeten. Så somrig på alla sätt.
Jag gjorde den helt mjölkfri genom att använda mjölkfritt margarin och en mjölkfri havrebaserad vaniljsås till. Hur gott som helst. Kakan blev lite mörk på ytan under de sista minuterna. Men den smakade inte bränt alls. Kika i ugnen mot slutet om det är läge att lägga över lite ugnsfolie för att förhindra att den blir för mörk. Annars bara pudra över florsocker så är det ingen som tänker att den är bränd och inte går att äta. För det var inget som satte sig på smaken på något sätt.
TIPS! En sak som alltid är klurigt med rumsvarm mandelmassa är att riva den. Jag lägger den en stund i frysen eller kylen innan. Mycket lättare att riva riktigt kall mandelmassa.
TIPS! Det går lika bra med fryst rabarber och frysta hallon
Pajskal
100 g strösocker
200 smör (eller mjölkfritt margarin)
300 g vetemjöl (5 dl)
Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör, rumstemperatur (eller mjölkfritt margarin)
1 ägg
2 äggulor + 2 äggvitor
2 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker
150 g hallon
100 g rabarber (1 stjälk)
Gör så här
Pajskal
- Blanda ihop smör och socker. Tillsätt mjölet och blanda till en jämn deg.
- Tryck ut degen i en pajform (ca 24-26 cm). Nagga botten med en gaffel. Ställ formen i kylskåpet i en timma.
Fyllning
Gör fyllningen under tiden som pajskalet står i kylen.
- Sätt ugnen på 185°
- Riv mandelmassan. Blanda ner lite av smöret i taget och sedan äggulor och det hela ägget. Rör ner mjöl.
- Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret och vispa. Vänd ner marängsmeten med mandelmasseröran.
- Skär rabarber i bitar. Vänd försiktigt ner rabarber och hallon i smeten.
- Fördela fyllningen i pajskalet.
- Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Sätt ner pajen ett steg i ugnen och grädda ca 5 minuter till.
- Låt kakan svalna av innan du serverar den med vaniljsås eller glass.
Ser så god ut, mums. Kram och ha en fin dag!
Tack finaste:-) Kram