Julig kladdkaka med renar och glögg

Kladdkaka med glögg och renar

Julig kladdkaka med renar och glögg. Kan det vara något till tredje advent månne? Det här är en lite annorlunda kladdkaka som är gjord med mjölkchoklad istället för kakao. Det gör den mildare i smaken, lite mer som en cheesecake skulle jag säga. För att ge lite skjuts till smaken så blandar man ner några matskedar valfri glögg. Sedan vill man ju göra kladdkakan extra julig nu när det lackar mot advent och julafton.

Kladdkaka med glögg och renar

Julprepping av kladdkakan gör du enkelt med en näve pretzelkringlor som du har sönder. Du tar bort en liten bit någonstans på mitten så de liknar renhorn. Det är inte så noga hur det blir, alltså hur de går sönder. Bara bra att det blir lite olika. Så vänd inte ut och in på dig själv för att göra hornen så perfekta. Den röda mulen gör du av röda non stops. Ögonen hittar du i bakhyllan på din välsorterade livsmedelsbutik. En annan butik som brukar ha ögon som kan användas till kladdkakan är Panduro . De jag har är från Dr Oetker och jag köpte dem i min vanliga livsmedelsbutik. Lätt sätt att göra kladdkakan julfin.

Dalahästen

Så gör dig redo för tredje advent. Det har sannerligen gått i raketfart fram till jul i år. Vad hände? Hur kommer det sig att det har känts som att det gick extra snabbt i år? Jag tog med denna juliga kladdkaka till min systers födelsedagsfirande och första advent, och nu är det redan tredje advent. Fotot är från Avesta där världens största Dalahäst finnes.

Julig kladdkaka med renar och glögg

  • 200g smör
  • 200g Mjölkchoklad
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 nypa salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk vinglögg (eller alkoholfri glögg)
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 C
  2. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen och rör tills den smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen, mjölet, saltet och glöggen. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 min. Den ska fortfarande vara lös i mitten. Låt kallna.

Passar med t ex vaniljglass, grädde, frukt, lingongrädde, hjortron.

Här kommer några andra tips på kladdkaka som bas för en juligt dekorerad kladdkaka:

Mjölkfri kladdkaka

Knäckig kladdkaka

Kladdkaka med Lindorkulor

GLAD TREDJE ADVENT!

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *