Högrevsburgare med rostade tomater och shoestring fries

Högrevsburgare med rostade tomater och shoestring fries. Vad säges om det? En saftig högrevsburgare med ugnsrostade tomater, färskt picklad rödlök, GoChuJang majonnäs och den ljuvligaste tryffelcheddar från Väddö gårdsmejeri? Ja, just det krispigt varma Shoestring fries också. Icke att förglömma. Mums i varje tugga och går snabbt att fritera och lägga upp som små nystan invid burgaren.

Att ugnsrosta tomater gör att de blir lätt söta och djupare i smaken, lite mer åt deluxe ketchup hållet. Trevlig variant på vanliga tomatskivan om ni frågar mig i alla fall. GoChuJang majonnäs är en variant på det som varit min besatthet under en lång tid nu: sriracha majonnäs. Lite mätt på sriracha nu som jag har haft i allt de senaste åren. Så nu har jag gått in på GoChuJang spåret och har GoChuJang i allt ungefär. Det är vansinnigt enkelt för man bara blandar majonnäs med GoChuJang, så mycket som man tycker passar.

Sist men inte minst så måste jag slå ett slag för shoestring fries. Det tar lite tid att skala, eller skära dem i shoestring formen, men det är värt det. Du använder med fördel en julienneskalare till detta. Kostar inte speciellt mycket med en julienneskalare och du kan använda den till de flesta grönsaker. Så bra investering. Men vet du vad, det går att lösa på andra sätt om du inte har en julienneskalare. Du kan skära väldigt tunt till exempel och skära i tunna strimlor eller använda mandolin. Jag gick till butik och fick högrev mald, bad dem även att blanda ner lite talg för att göra burgarna ännu saftigare. Det blir kanon faktiskt, men blir bra utan också.

Högrevsburgare med rostade tomater och shoestring fries (4 port)

Gör i den ordningen det passar. Den picklade rödlöken gör du med fördel kvällen innan så den hinner stå till sig. Burgaren går snabbt att svänga ihop. Majonnäsen kan göras i förväg. Shoestring fries tar lite tid att strimla så börja med dem och lägg i kallt vatten medan du gör det andra.

Högrevsburgare

  • 600g Högrev
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • smör
  • olja
  • 4 skivor ost (t ex burgarost)

Gör så här

Blanda ner salt och peppar med färsen. Fukta händer och forma burgare lite löst á 150g per burgare. Stek på i smör och olja så de får en yta. Stek några minuter på varje sida eller låt de bli färdiga i ugnen tills de har en innertemperatur på 55-58 C. Lägg på osten på burgaren i pannan/ugnen och låt smälta.

Rostade tomater

  • 15-20 romanticatomater (eller andra små tomater)
  • olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C. Häll lite olivolja i en form. Lägg körsbärstomaterna ugnsformen och vänd runt i oljan. Strö över salt och peppar. Rosta tomaterna ca 5–7 minuter.

Gochujang majonäs

  • majonnäs
  • GoChuJang pasta

Gör så här

Blanda majonnäsen med GoChuJang pastan. Ta lite pasta i taget och bland med majonnäsen, smaka av.

Shoestring Fries

  • 3-4 bakpotatisar
  • Rapsolja
  • salt

Gör så här

Använd julienneskalare och strimla potatisen. Lägg i kallt vatten cirka 15-20 minuter. Häll av vattnet och lägg strimlorna i en handduk så att vätskan sugs upp så mycket som möjligt. Häll upp olja i en djup kastrull. Värm till 180 C. Lägg i strimlorna och fritera tills gyllenbruna. Lägg inte i för mycket åt gången utan fritera i omgångar. Ta upp med hålslev och lägg över på hushållspapper så fettet får rinna av lite. Salta. Servera.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *