Semmelkladdkaka är den bästa semlan på Fettisdagen. I alla fall är det min favoritsemla. I semmelkladdkaka får man det bästa av alla världar, kladdkaka, semla och mandelmassa. Så fantastiskt god och snabbakad också. Den är dessutom lätt att göra mjölkfri. Roligt faktiskt att det finns miljoner varianter, på den traditionella klassiska semlan, idag. Undra vad min mormor hade sagt om alla varianter.
Semmelkladdkaka blir sådär lagom kladdig och med tydlig smak av kardemumma och mandel.
Toppa den som du vill. Eftersom jag inte älskar massa grädde så gör jag små klickar av grädde runtom, lagom för mig. Men gör som du föredrar, då blir det bäst och godast. Man kan fluffa ut massa grädde över hela så det blir mer likt en stor semla.
Alright, här kommer receptet.
Semmelkladdkaka
- 150 g smör
- 100 g mandelmassa
- 2 tsk kardemummakärnor (eller 1 msk grovmalen kardemumma)
- 2 1/2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 2 1/2 dl mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Topping
- 75 g mandelflagor
- Florsocker
- 2 dl mjukvispad grädde
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
- Smält smöret
- Riv mandelmassan.
- (Om du använder kardemummakärnor så mortla dem)
- Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.
- Smöra en form, 20 cm.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min.
- Låt kakan kallna.
- Rosta mandelflagorna i torr panna och låt svalna.
- Dekorera kakan med grädde, mandelflagor och pudra över florsocker.
Mejerifritt
Byt ut enigt nedan:
Smör – mjölkfritt margarin.
Grädde – Vispbar kokosgrädde/sojagrädde/havregrädde
Tips!
Mandelmassan går lättare att riva om den är kall. Så låt den ligga i kylen ett bra tag innan du river den.
Tips!
En kladdkaka ska alltid röras ihop, aldrig vispas.
Tips!
Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen och spänn fast med springformen. Klipp bort det överflödiga runtom. På det sättet behöver du inte smöra botten och kakan går lätt att ta ur formen.
Mums, så gott! Kram fina du.
Tack Katarina för att du fortfarande finns här! Kram!