Knäcke på surdeg med lent vitt bönsmör och toppat med solrospesto. Fullt med nyttigheter som citron, kallpressad rapsolja, hampafrön och solrosfrön. Låter inte det helt helt underbart?
Jag fick hem alla ingredienser för att göra mitt egna bönsmör och solrospesto i samband med lanseringen av Leksands Trekant Surdeg. Nyttigt och gott på en och samma gång. Tänk er vilka frukostar eller vuxenmellisar det här blir.
Bönsmöret är knökfullt med nyttigheter som hampafrön, näringsjäst, citron och kallpressad rapsolja. Solrospeston likaså, eller vad sägs om solrosfrön, citron, kallpressad rapsolja och massa basilika.
Kan inte nog rekommendera att göra både bönsmöret och solrospeston. Bönsmöret är lent och mild i smaken. Jag tog i lite chiliflingor. Peston är så god med solrosfrön och massa basilika.
Den nya trekanten Leksands Surdeg är bakad på fullkornsrågmjöl som alla Leksands knäckebröd. Det säljs i de mindre förpackningarna med tunna trekanter.
Enligt flera studier har fullkornet en skyddande effekt mot diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar. Det är rikt på antioxidanter, järn, kalium, folsyra, magnesium, folsyra och kostfiber som har en blodtryckssänkande effekt.
Leksands Knäckebröd har sedan värnat om miljön och sedan 2013 är bageriet helt fossilfritt. Inga bakhjälpmedel eller tillsatser används i brödet, utan endast naturliga ingredienser. Leksands knäckebröd bakas i familjebageriet i Leksand och har märkningen Från Sverige.
Bönsmör
- 1 dl hampafrön (kan bytas ut till solrosfrön)
- 2,5 dl vita kokta vita bönor– spara ca 2 dl av kokspadet
- 0,5 dl näringsjäst (kan bytas ut mot umamipulver från exempelvis Santa Maria)
- 1 citron, zest och juice
- 1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
- En nypa chiliflakes
- Salt efter smak
Gör så här
- Riv skalet på citronen och pressa sedan ut juicen.
- Mixa alla ingredienser förutom oljan och bönspadet med en stavmixer.
- Tillsätt sedan oljan lite åt gången och späd därefter med spadet av bönorna tills du får en krämig konsistens.
- Smaka av med salt.
- Kyl minst 30 minuter innan du brer på mackan.
Solrospesto
- 1 kruka basilika
- 1 citron, zest och juice
- 2 dl rostade solrosfrön
- 1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
- 1 msk vitlökspulver
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Riv skalet på citronen först och pressa sedan ut juicen.
- Mixa solrosfrön, kryddor och olja.
- Tillsätt basilika, citronjuice och zest och mixa slätt.
- Smaka av med salt och peppar
Montering
Skala och skär moroten i smala strimlor, s.k. julienneskärning. Bred ett tjockt lager bönsmör på en trekant Leksands Surdeg, toppa med solrosfröpesto och garnera med de julienneskurna morötterna.