Ugnsrostade kycklingklubbor, sötpotatis, tranbär, bönor – Allt på ugnsplåten

Ugnsstekta kycklingklubbor, tranbär, bönor - Allt på en ugnsplåt

[I samarbete med Svensk fågel]

Ugnsrostade kycklingklubbor, sötpotatis, tranbär, bönor – Allt på ugnsplåten. Lägg därtill stora surdegskrutonger, hasselnötter och massa timjan förstås. Det absolut bästa är att allt skjutsas in i ugnen och kommer ut färdigt att serveras direkt från plåten. En komplett måltid som räcker till många. Kanske något för juldagen då man vill äta gott, men är lite trött efter att ha förberett, lagat och bakat i veckor fram till jul. Sedan brukar, i alla fall, jag vara sugen på mycket grönsaker efter jul.   

Ugnsstekta kycklingklubbor, tranbär, bönor - Allt på en ugnsplåt  

Jag använde mig av majskycklingklubbor. Använd det du tycker bäst om: vanliga kycklingklubbor eller kanske kalkon. Märkta med Svensk fågels Gula pippin. Märkningen med den Gula pippin är en garanti för att kycklingen är svensk, närproducerad av en bonde som bryr sig, att kycklingarna har haft det bra och växt upp enligt världens striktaste djurskyddslagar. Ingen tillväxtantibiotika har använts och det är hållbart. Gula Pippin är en kvalitetsmärkning för en högkvalitativ råvara.

 Ugnsstekta kycklingklubbor, tranbär, bönor - Allt på en ugnsplåt   

Kombinationen av de söta torkade tranbären, lätt salta, krispiga krutongerna, mjuka haricots verts med lätt tuggmotstånd och knapriga hasselnötterna tillsammans med kycklingen blir en äkta salig röra insvept i doftande timjan.

TIPS!

Lite tips då man använder kyckling som råvara. Skär inte grönsaker, sallad, frukt på samma skärbräda som du eventuellt haft kycklingklubborna på. Diska den skärbräda som du använde till kycklingen noga. Använd gärna termometer vid tillagning av kyckling. Innertemperaturen för kycklingklubbor ska vara 80-82° (intill benet). Lätt sätt för att veta att kycklingklubborna varken är rosa eller torra, utan helt perfekta. 

TIPS!

För att kycklingklubborna ska bli möra och alldeles perfekta kommer här två tips. Lägg kycklingklubborna på plåten rumstempererade och inte direkt från kylen. Hoppa inte över vilotiden övertäckta med folie efter de varit i ugnen.

TIPS!

Nötallergiker – Byt ut hasselnötterna mot pumpafrön eller solrosfrön

Mjölkintolerant – Använd mjölkfritt margarin till att pensla på kyckling och mixa med fond till krutongerna

Glutenintolerant – Byt ut krutongerna mot glutenfritt bröd som skärs i kuber 

 

Ugnsrostade kycklingklubbor, sötpotatis, tranbär, bönor – Allt på ugnsplåten

2-3 kycklingklubbor, gärna av majskyckling märkt med Gula pippin

salt och peppar

1 stor sötpotatis, skalad och skuren i bitar

1 stor rödlök, skalad och skuren i klyftor

3 msk olivolja

2 tsk torkad timjan

2 tjocka skivor surdegsbröd. Skurna i större kuber

3 msk kycklingfond

3 msk smör, smält

1/2 tsk italiensk salladskrydda

600 g haricots verts, frysta som fått tina

1 dl torkade tranbär

1 dl hasselnötter, grovt hackade

Gör så här

Sätt ugnen på 200°

  1. Salta och peppra kycklingklubborna. Lägg dem i en ugnsform penslad med olja. Sätt över aluminiumfolie över hela formen.
  2. Rosta kycklingklubborna i ugnen i 20 minuter. Förbered under tiden resten av ingredienserna. 
  3. Blanda rödlök och sötpotatis med timjan och 2 msk olivolja och en nypa salt. 
  4. Ta ut kycklingklubborna från ugnen och ta bort folien. Ta fram en ugnsplåt och fördela ut rödlök och sötpotatis. Lägg över kycklingklubborna. 
  5. Sätt in ugnsplåten i ugnen i 10 minuter. 
  6. Blanda ihop kycklingfond med 2 msk smält smör och salladskrydda. Häll över brödtärningarna och blanda runt. 
  7. I en annan bunke blanda haricots verts, torkade tranbär och hasselnötter med en msk olivolja. Rör runt. 
  8. Ta ut ugnsplåten. Fördela ut brödtärningarna, haricots verts, tranbär och hasselnötter runt kycklingklubborna. 
  9. Pensla på återstående smöret över kycklingklubborna. Sätt in ugnsplåten i ugnen ytterligare 10 minuter. 
  10. Ta ut plåten. Sätt över folien igen och låt stå och vila i cirka 10 minuter. 

God Spis!

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *