Rödkålssallad med mandlar – Tips till jul

Krispig rödkålssallad med knaprig mandel, citron, balsamvinäger och en del persilja. Alltså den här rödkålssalladen var kung på förra årets julbord. Önskar att jag hade hittat på den själv. Jag testade den första gången på ICAs julfrukost inför julen 2016. För det första så var den så vacker och inbjudande att man knappt vågade testa den. När jag väl testade den så var det absolut bestämt att den bara måste vara med på årets julbord. Den här vill jag göra om och om igen.  Kan tänka mig att äta den året om, som huvudsallad med lite fler saker eller som sidosallad. 

På ICAs julfrukost serverades den just så här i en stor mortel. Precis innan jul var jag tvungen att köpa en exakt likadan. Behövde egentligen inte en till mortel. Har en i marmor, men mindre. Kände att jag ändå absolut behövde denna. Har inte ångrat det köpet fast det kändes lite onödigt just då. Jag har använt den väldigt mycket. Den är tyngre och mer effektiv att mortla med. Sedan är den urfin att servera sallad med mera i. 

Tänkte att ni skulle få receptet nu i god tid till årets jul, så att ni inte missar en sådan gnistrande diamant! Så vassego här kommer det härliga receptet:

Rödkålssallad med mandel 

300 g rödkål

1 citron

1/2 dl olivolja

2 msk balsamvinäger

salt och peppar

1 dl skalad mandel

1 kruka persilja

Gör så här

  1. Strimla rödkålen, gärna med mandolin.
  2. Riv skalet på citronen och pressa ur juicen.
  3. Blanda kål, citron skal/juice med olivolja, vinäger och salt, låt salladen stå och marinera ca 2 timmar.
  4. Rosta mandlarna gyllenbruna i en het stekpanna med lite salt. Hacka mandeln och persiljan grovt och rör ned i kålsalladen, smaksätt med salt och peppar.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *