Sommarens bästa jordgubbs- och marängtårta

midsommartårta jordgubbar

Sommarens bästa jordgubbs- och marängtårta som räcker till många måste vara den här. Stor fluffig och frasig maräng med segt innandöme. Toppad med grädde blandad med lime curd. Och sedan jordgubbar mynta och lite lime. Den här gör min kompis mamma varje midsommar. Inte undra på för den är helt helt himmelsk.

Min kompis gjorde den till mig för något år sedan och sedan dess har jag tänkt att jag bara måste göra den. Inte minst för att barnen pratade om den i veckor efter att vi hade varit där. Hon gjorde den med lemon curd som hon hade gjort själv. Det var underbart. Jag hade en burk lime curd så jag testade med den och det blev även det hur gott som helst. Gör som du vill, alltså med lime curd eller lemon curd. I receptet är det lime curd, men bara byt ut till samma mängd lemon curd. 

Just ja, jag gjorde den helt mjölkfri genom att använda sojagrädde istället för vanlig vispgrädde. Se till att välja den sojagrädde där det står vispbar. Den ska vara riktigt kylskåpskall och vispas rätt länge för att bli tillräckligt tjock och fluffig. 

Sommarens bästa jordgubbs- och marängtårta

6 äggvitor

2 tsk vitvinsvinäger

4 dl strösocker

1 tsk maizena

1 tsk vaniljsocker

Topping

2-3 dl vispgrädde (eller vispbar sojagrädde)

1 dl lime curd (eller lemon curd)

Ca 1 liter jordgubbar

Mynta/Citronmeliss

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.

  1. Rita upp en cirkel ca 26 cm på bakplåtspapper.
  2. Äggvitor vispas till fast konsistens, droppa i vinägern.
  3. Blanda strösocker, maizena och vaniljsocker i en bunke, tillsätt till äggvispet, lite i taget under vispning. Vispa till fast, blank marängsmet.
  4. Fyll bakplåtscirkeln med marängsmet, sätt in i ugnen på andra falsen nedifrån, sänk värmen till 150 grader och grädda i ca 1 timme och 20 min.
  5. Låt svalna
  6. Vispa grädden fluffig. Blanda med lime curd. Klicka över på marängbotten och bred ut.
  7. Lägg på jordgubbar och dekorera med mynta.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *