I samarbete med Ta fram det bästa så har jag gjort den Kale Ceasar Salad med mandel och torkade tranbär som vi åt på Cookalong Xmas Fusion eventet. Den här grönkålssalladen med fantastiskt krämig Ceasardressing, torkade tranbär, stora surdegskrutonger och knapriga mandlar. Hörrni, det här är så gott att ni bara måste testa!
Ceasarsallad (4 personer)
Sallad
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
2 skivor surdegsbröd
500 g grönkål
1 msk olivolja
1 dl hyvlad parmesan
½ dl sötmandlar, rostade och hackade
½ dl tranbär, torkade
Ceasardressing
1 ägg
4 sardeller
2 vitlöksklyftor
1½ msk färskpressad citronsaft
1½ msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap, Grey poupon
1 tsk soja, Kikkoman
2½ dl neutral matolja
2 dl riven parmesan
salt,peppar
Gör så här
Ceasardressing
- Koka ägget i 2½ minut. Gröp ur och lägg i skål med höga kanter. Tillsätt skalad och riven vitlök, sardeller, citronsaft, vinäger, dijonsenap, soja. Mixa ihop med stavmixer.
- Droppa ner oljan samtidigt som du fortsätter mixa till en krämig dressing.
- Rör ner parmesan och blanda väl.
- Smaka av med salt och peppar.
Sallad
- Skala vitlöken och tryck till klyftorna hårt med sidan av knivbladet. Stek i olivoljan.
- Lyft ur vitlöken då den fått fin, gyllene färg.
- Skär brödet i större krutonger, ca 2×2 cm bitar. Stek dem i oljan tills de fått fin färg.
- Skär bort den grövre stammen på grönkålen och skölj. Skär eller riv i munsstora bitar.
- Lägg kålen i en skål. Massera in 1 msk olivolja med grönkålen. Blanda ner hälften av dressingen.
- Strö över krutonger, hyvlad parmesan, grovhackad mandel och tranbär.
- Servera med extra dressing vid sidan om.