Bröstskola på film, i bilder och i text – Guide

Undersöker du dina bröst regelbundet? Själv har jag varit dålig på det. Jag och några bloggkollegor pratade om det här med att man inbillar sig att man är odödlig och inte undersöker sig själv för att man vill inte ens snudda vid tanken på att det skulle kunna hända. Men det är ju inte så bra tänk, särskilt då medelåldern är just den fas i livet då bröstcancer är som vanligast.  Chansen att det går bra vid bröstcancer är avsevärt högre vid tidig upptäckt enligt Cancerfonden

Prognos

Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Detta beror framför allt bero på att allt fler fall av bröstcancer upptäcks i tidiga stadier samt på förbättrade behandlingsmetoder.

 

Statistiskt sett är prognosen bäst för kvinnor vars tumör upptäcks i tidiga stadier. Om tumören spridit sig ut i kroppen ges behandling för att försöka bromsa upp sjukdomsutvecklingen och hålla sjukdomen i schack. Det finns exempel på kvinnor som lever länge även med avancerad, spridd bröstcancer.

 

Bröstcancer är en individuell sjukdom och bröstcancer hos olika kvinnor kan ha mycket olika prognos . Det som gäller för den ena behöver inte gälla för den andra.

brostskola_1_580b36b62a6b220c48ab0b1e

Är du som jag osäker på HUR man undersöker sig själv samt vilka symtom man ska vara vaksam på såväl som inte reagera på. Ska man bara klämma runt lite på måfå, och är allt som liknar en knöl bröstcancer? Ovan har du Cancerfondens Bröstskolan som är riktigt bra.  Angående symptom som så skriver Cancerfonden så här: 

Sjukdomstecken

Knöl i bröstet är det vanligaste symtomet.
Andra symtom kan vara:

  • Knöl i armhålan
  • Förstorat och hårt bröst
  • Hudrodnad och ”apelsinhud”
  • Indragningar i huden
  • Blod eller vätska från bröstvårtan.

Läs mer utförligt om sjukdomstecknen

Smärta och ömhet

Smärta och ömhet i brösten är inte vanliga symtom vid bröstcancer utan har oftast helt normala hormonella orsaker.

Det finns många guider till hur man gör. Den lilla filmsnutten ovan tycker jag dock är precis alldeles lagom lång, visar tydligt hur man gör utan att det blir svårt och den är även lite rolig. Nedan en text om du hellre föredrar det. 

ica_rosabandet_poster-1

Lär känna dig själv och dina bröst

 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *