Starkt kaffe som blandas med is och kondenserad sötad mjölk blir vietnamesiskt kaffe, quick fix.
Jag använder kallbryggt kaffe till att göra vietnamesiskt iskaffe, men såklart så kan du ta vanligt starkt, avsvalnat, kaffe. Traditionellt så häller man varmt vatten över grovmalet vietnamesiskt kaffe i ett metalliskt filter som får droppa ner i en kopp. Sedan is och kondenserad mjölk. Men det går precis lika bra med vanligt starkt kaffe, t ex espresso. Det är så enkelt och ger en lätt karamellsmak. Jag brukar göra vietnamesiskt iskaffe istället för att ta vanlig mjölk i kaffet.
Jag kan verkligen rekommendera kallbryggt kaffe till vietnamsiskt iskaffe eftersom det är just grovmalet kaffe som har silats genom filter. Genom att det har kallbryggts så har också smakerna kommit fram på ett fantastiskt sätt. Dessutom så är det bara att ta fram din flaska med kallbryggt kaffe i kylen och sedan häller du upp en vietnamesiskt iskaffe på två röda.
Du börjar med att fylla ett glas med is. Häller på kaffe och rör ner kondenserad sötad mjölk. Klart!
Vietnamesiskt iskaffe
is
starkt kaffe, något avsvalnat
kondenserad, sötad, mjölk
Gör så här
Fyll ett glas med is. Häll på starkt kaffe till 3/4. Tillsätt 2-4 msk kondenserad mjölk. Rör om.
Finns att köpa på made-in-asia.se