Clafoutis med körsbär och blåbär, mandel och liten touch av citron en himmelsk kreation som smälte i munnen. Den här hade min vän gjort då vi kom till hennes sommarstuga. Clafoutis är en typisk fransk läckerhet, en slags ugnspannkaka med frukt. Vanligtvis är det körsbär, men du kan ta vilken frukt som helst. Här är det körsbär med blåbär, rolig mix av favoritbär.
Den var så god att jag bara måste dela med mig av receptet. Hon hade hittat det i en tidning, men kom inte ihåg tidningens namn. Jag vet inte vem som är upphovsman eller upphovskvinna till denna godsak, vet ni så meddela mig så skriver jag in det och länkar.
Clafoutis
200 g färska körsbär
200 g färska blåbär
1 dl cremé fraiche
1,5 dl mjölk (3%)
2 ägg
2 äggulor
½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 citron, skalet
½ dl fint hackad mandel
1 dl mandelspån
Florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 C
- Smöra en pajform. Fördela körsbär och blåbär
- Vispa ihop cremé fraiche, mjölk, ägg och äggulor
- I en annan bunke blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker, salt, hackad mandel och rivet citronskal. Rör ihop med smeten så att allt blandas väl.
- Häll smeten över bären i formen. Strössla över mandelspån.
- In i ugnen ca 40 minuter
- Låt svalna en stund och pudra över florsocker.
Servera gärna med vaniljglass eller grädde