Småkockarna – Matlagningsskola för barn

Småkockarna matlagningsskola

Matlagningsskola för barn mellan 5-12 år? Ja, det finns nu faktiskt! Småkockarna heter den. Mina barn hade förmånen att laga mat med Småkockarna.  Låter som en dröm, men det var scenariot förra tisdagen då Annie och Magda sattes i matlagningsskola en kväll hos Småkockarna.

Småkockarna

De lärde sig massor, hade roligt och var så lyckliga över vad de efter drygt en timma hade lagat själva: Sesampanerade fisknuggets, egenfixad potatismos och mumsig gurk- och fänkålssallad. Allt hackat, mosat, panerat och ihopblandat av mina småkockar. Här ovan ser ni Annies serveringstallrik. Sicken insats! Råvarorna de använder är, till största delen, ekologiska. Fokus är på hälsosam mat och att testa nya smaker samtidigt som de verkligen inte ger avkall på att det ska vara gott, för det var sannerligen kanongott. 

DSC_0028

Allt står förberett då barnen kommer till sina respektive stationer. Allt i färgglada skålar som de även använder i matlagningen. Det finns också en utdragbar låda som de kan stå på om de är lite korta i rocken.

DSC_0034

Verktygen redo för kvällens äventyr, vid varje station. 

Småkockarna matlagningsskola

Småkockarna matlagningsskola

Småkockarna Lidingö barn

Under kvällen knäcktes det ägg, fisken skars i kuber, det kryddades friskt, potatisen skalades och fisken stektes i olivolja. 

Småkockarna matlagningsskola

Uppskattade väldigt mycket att de vågade ta ut svängarna lite och låta barnen göra en sallad på fänkål och använda muskot till moset. Mina barn kan redan väldigt många ingredienser inom matlagning, men det här var nytt för dem.  

Madeleine som driver Småkockarna gick runt och hjälpte barnen med hur man hackar färska örter genom att rulla ihop örterna till en boll och sedan skära. Magda tog till sig instruktionerna direkt och hackade stolt sina färska örter. Har nog aldrig sett Magda så fokuserad och koncentrerad tidigare. 

Hon fick även hjälp med handske för att riva muskotnöten. Så fint hur hon såg vilka som behövde lite extra hjälp. Magda var en av de yngsta där. Småkockarnas kurser är för barn från 5 till 12 år, så Magda som blir 5 i september är på gränsen, men det var inga problem alls. 

Småkockarna

Assisterande mammor. Här med bästa Lina. Som medföljande förälder assisterar du barnen lite. Det gav sådan mersmak att låta dem gå en hel kurs, att tänk att ha ett laga-mat-kalas eller bakkalas hos Småkockarna.  

Småkockarna

Då maten är klar kan man äta den på plats eller ta med den hem så alla i familjen får smaka på kvällens mästerverk. Barnen är stoltare än stoltast. 

Småkockarna

Hemlagat är så bäst, de var så imponerade av sig själva, och jag var helt paff över vad de hade ’svängt ihop’. 

Småkockarna

Vad lärde jag mig då? Jo, jag lärde mig att barnen kan vara med i matlagningen i mycket högre utsträckning än vad jag  låtit dem vara med, att de kan äta många saker de inte tidigare ätit då de själva är med och lagar maten och att fullkomligt älskar det här med hands-on. 

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *