Jordgubbsdessert inspirerad av tiramisu. Så rätt nu till Nationaldagen imorgon, ledig tid, sommarfester eller midsommar. Det är lite sting i den med chiliflakes. Rolig kombination med kanel, rom och inte minst flädersaften. Tillbaka från Nice nu och tänkte att ni skulle få receptet, jag gjorde den precis innan Nice. Den blev så somrig i smakerna med flädersaft, jordgubbar och fluffig mascarponekräm. Något mör efter att ha varit på resande fot med två barn sedan i morse, mer om det imorgon. Nu jordgubbstiramisun.
Jag malde faktiskt chiliflakes och kanel i min Zassenhauskvarn. Den här Zassenhauskvarnen, Kiel, är den senaste av Zassenhaus kvarnar. Kär i den. Använder den till allt. Den är gjord i gråbetsad bok. Finns också till salt i samma utförande, kan inte bestämma mig för om jag ska investera i en sådan eller inte. Snyggt med två på bordet, å andra sidan så gillar jag salt i hela flakes.
Alla Zassenhauskvarnar har ett steglöst keramiskt malverk vilket gör att du kan få önskad storlek beroende på vad som ska kryddas. Malverket kommer med 25 års garanti. Det här är min första pepparkvarn någonsin. Jag har velat ha en i evigheter, men bara inte kommit mig för att skaffa en. Min vän Jessica säger alltid att man MÅSTE ha en pepparkvarn. Nu förstår jag. Pepparsmaken blir helt annorlunda med en pepparkvarn. Lyxigare.
Jordgubbstiramisu (4 port)
Jordgubbskräm
1 msk torkade chiliflakes
1 kanelstång (krossad)
½ liter jordgubbar (rensade, skurna i bitar)
1 ½ dl socker
1 dl vatten
1 msk citronsaft (färskpressad)
Mascarponekräm
4 äggulor
2 äggvitor
1 ½ dl socker
250 g Mascarponeost
2 msk flädersaft (koncentrerad)
Kex
½ dl mörk rom
1 msk flädersaft (koncentrerad)
½ dl vatten
8 savoiardikex
Gör så här
Jordgubbskräm
- Krossa kanelstång tillsammans med chili flakes. Har du en kryddkvarn så pyttsa ner kanel och chiliflakes där och mal ½-1 tsk direkt ner i en kastrull.
- Tillsätt jordgubbar, socker, vatten och citronsaft.
- Koka upp och låt småputtra i 5 minuter till en jordgubbskräm. Rör hela tiden och skumma av under tiden.
- Låt svalna och ställ in i kylen.
Mascarponekräm
- Vispa äggulor och socker krämig och poröst, ca 5 minuter.
- Tillsätt mascarponeosten och vispa vidare ytterligare 3 minuter.
- Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner i mascarponekrämen. Tillsätt flädersaften och rör om försiktigt.
Kex
Blanda ihop mörk rom, flädersaft och vatten i en vid skål.
Jordgubbstiramisu
- Lägg lite jordgubbskräm i botten av fyra serveringsskålar. Fyll på med en sked mascarponekräm.
- Bryt kexen på mitten och doppa ett i taget i romblandningen. Tryck försiktigt ner dem i krämen.
- Fyll på med ett lager jordgubbskräm, avsluta med mascarponekräm.
- Dekorera med jordgubbar