Marängrulle fylld med färsk frukt och bär

Meringue-roll-marängrulle-meringue-roulade-pavlovarulle-757x503

En frasig, seg marängrulle fylld med fluffig färskostkräm, persika, nektariner och god marmelad. Du tar det du har och det du tycker mest om. Den här är ljuvlig och jag spenderade mycket tid på att ta fram receptet och var överlycklig över att resultatet blev så bra. En slags tårta i rullformat. Den kallas ibland även för Swiss meringue roll, pavlovarulle, meringue roulade. Jag tror vi på svenska kallar den marängrulle, helt enkelt. 

Marängrulle-meringue-roulade-pavlovarulle-757x503

Jag tog min syrenmarmelad till marängrulle, men du tar precis den du vill och tycker bäst om. Ps. Finkornigt socker finns i de flesta butiker och är mindre sockerkorn. Hittar du inte så ta vanligt. 

Ha en fin Nationaldag idag!

Du behöver

4 stora äggvitor

250 g finkornigt socker (+ lite extra till bakplåtspapperet)

1 tsk majsstärkelse/majsmjöl

1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning

250 g Philadelhia (eller annan färskost)

200 g vispgrädde

1 msk socker

1-2 msk Syrenmarmelad (eller annan god marmelad)

3 persikor

Dekoration

50 g vispgrädde

Jordgubbar, persika, rostade mandelflagor och ätbara blommor

Gör så här

Sätt ugnen på 190 C

1. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt (Tips! Pensla på lite olja på plåten så ligger papperet still). Har du som jag en särskild form för rulltårteliknande verk så är det bara att breda ut till kanterna. Den ska i mått vara en rektangel på cirka 33 x 23 cm.

2. Vispa äggvitorna tills du kan vända skålen upp och ner utan att fluffet rör sig. Vispa ner en knapp matsked socker i taget och fortsätt vispa någon minut tills massan är tjock.

3. Blanda ihop vinäger med majsstärkelse (gör att botten håller ihop bättre). Vänd ner i marängmassan.

4. Sleva ut marängmassan på plåten och jämna till lite lätt.

5. In i ugnen i 10 minuter tills den har lyft sig och börjat få färg. Sänk värmen till 160 C och låt vara i ugnen i ytterligare 5 minuter tills den är fast på ytan och börjar spricka.

6. Strössla snabbt över lite finkornigt socker över marängytan. Lägg på ett bakplåtspapper, en handduk och en plåt och vänd över alltihop. Ta bort den plåten som marängen bakades på och dra försiktigt bort bakplåtspapperet (om det är svårt så pensla med vatten ovanpå bakplåtspapperet så släpper det lättare). Låt den kallna i en till två timmar.

7. Blanda under tiden rumsvarm philadelphia med syrenmarmeladen och socker. Rör ner mjukvispad grädde. Bred ut över marängbotten. Strössla över persika i bitar.

8. Rulla ihop den från kortsidan. Ta hjälp av papper och kökshandduken till att rulla ihop den. Lägg försiktigt över den till serveringsfatet.

9. Vispa upp grädden till dekorationen och bred på lite slarvigt ovanpå rullen. Kör på med persikobitar, syrener, rostade mandelflagor och jordgubbar. Skär i tjocka skivor.

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *