Filmjölksbröd med valnötter och aprikoser

DSC_0772

Bästa filmjölksbrödet är det här. Jag har bakat det i en massa år och det blir alltid saftigt, knaprigt och smakrikt. Passar lika bra till frukosten som till ostbrickan. Så ladda upp inför helgen med att baka godaste filmjölksbrödet ikväll. Det ska nämligen viras in i en handduk efter att det har svalnat något och ligga så invirad till morgonen.

Det är väldigt lätt att svänga ihop filmjölksbrödet och det smakar så lyxigt. Jag och barnen pressade apelsinjuice till och åt lite extra länge. Ibland är det så skönt med ett bröd som inte behöver jäsa i timmar. Brukar ni förresten ta tempen på brödet? Jag sticker alltid in termometern i brödet nu. Då det har uppnått 96 C, då är det klart och alldeles perfekt. 

För ett mellanstort bröd

3 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl (drygt, så pyttsa på lite extra)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl russin
10 torkade aprikoser, hackade i små tärningar (eller 6 fikon) 
100 – 150g valnötter (eller hasselnötter)
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap ( eller flytande honung)

Sätt ugnen på 160 C

Smörj och bröa en form på 1,5 liter. Du kan klippa till lite bakplåtspapper och lägga i botten så att brödet inte fastnar.

Ös i de båda mjölsorterna i en bunke och tillsätt salt och bikarbonat. Rör ner russin, hela valnötter och aprikoser. Tillsätt fil och sirap (eller honung). Rör ihop till kladdig deg. Häll i smorda formen.

Grädda i ca 1 timma och 35 minuter eller tills innertemperaturen på brödet är 96 C. Låt svalna lite och ta ur formen och vira in i en grov handduk och låt svalna helt.

Linda

2 kommentarer

  1. Gud va gott ! ett tag bakade jag massor med filmjölkslimpor och fyllde frysen,
    men nu var det länge sedan.
    Det är nog dags att slänga ihop ett gäng igen.
    Bästa brödet som slår köpebröd med hästlängder 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *