Brysselkål gynnar förbränningen märkbart. Det går nämligen åt en hel del mer energi att förbränna brysselkålen än vad den tillför. En del tycker att den är bitter, men då finns det knep och tricks. Rätt tillagad är den fantastisk god, som till exempel ugnsbakad med mandelflagor, gruyere ost och apelsin.
Forskning har visat att brysselkål innehåller cancerhämmande svavelämnen och dessutom förbättrar inflammationstillstånd i lederna. Brysselkålen är mycket rik på vitaminer och antioxidanter, innehåller mycket fiber samt järn, kalcium och C-vitamin. I studier har man sett att de som äter mycket brysselkål löper lägre risk att drabbas av cancer i tjocktarm, lungor eller magsäcken.
Så nog om det och över till skälet att många undviker denna hälsobomb. Brysselkål felaktigt tillagad är besk och bitter. Inte gott. Men, rätt tillagad är den fantastisk. Det finns knep och tricks.
Här kommer lite tips för att få bort det bittra:
- Välj så små brysselkål som möjligt. Ju mindre och tyngre de är desto godare
- Köp dem i säsong, dvs under vinterhalvåret, då är de som godast
- Ta bort de yttersta bladen som är lite lösa och skär av så mycket det går av stjälken
- Halvera dem. Då du öppnar dem så försvinner en del av det skarpa och beska
- Att ugnsrosta dem tar fram den där söta, lite nötaktiga smaken på bästa sätt
Ok nu till mitt recept:
Ugnsrostad brysselkål med Gruyere, mandelflagor och apelsin
Brysselkål
olivolja
salt, peppar
Gruyere (riven)
Mandelflagor, rostade gyllenbruna i torr stekpanna
apelsin, skuren i bitar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
- Ta bort de yttersta bladen och skär av så mycket som möjligt på stjälken på brysselkålen. Halvera.
- Lägg alla halvor i bunke och ringla över lite olivolja och vänd runt så det täcker alla sidor på brysselkålen.
- Lägg upp brysselkålen på plåt med bakplåtspapper på.
- Rosta brysselkålen cirka 25-30 minuter i ugnen, vänd på dem efter sådär halva tiden. De ska vara gyllenbruna
- Ta ut plåten ur ugnen, salta, peppra och ös på med riven Gruyere.
- Lägg över på serveringsfat och strössla över mandelflagor och apelsin.
Var det du som tittade fram där i slutet på Sveriges Mästerkock idag? 😉
Ja, det var det faktiskt! Vilket igenkänning. Jag kände knappt igen mig själv…
Jag tyckte också att jag såg något bekant från den här bloggen…
Jepp! På Sveriges Mästerkock kanske?
Så gott med brysselkål. Kram!
Tack bästa du/Kramar
Har du någon trovärdig källa på att brysselkål kostar energi att äta?