Västerbottenostgratinerade köttbullar i mustig vin- och tomatsås – Crock Pot

Crock pot
Hur klarar man sig utan en Crock Pot? Så behändigt att bara lägga ner allt i en Crock Pot, slökokaren och trycka på ’Start’ då man går hemifrån. Sedan då man kommer hem är allt klart för middag. Gjorde en vansinnigt god köttbullsgryta med mustig vin- och tomatsås. Allt gratinerat med massa härlig Västerbottenost. Serverat med stor laddning al dente kokt spaghetti. 
Crock pot
En läsare skrev i en kommentar och undrade om det verkligen kan vara så lätt och ja, det är det faktiskt. Själva grytan där du lägger ner allt lyfter du lätt ur och kan servera ur. Den väger ingenting och diskas enkelt. Det finns inga ’aber’ med en Crock pot förutom att den tar plats. Jag har inte plats för den att stå framme, men den väger inte så mycket så den lyfts lätt fram och tillbaka till garderoben hemma.  Du kan använda de flesta av dina recept i en Crock Pot, men kom ihåg att det blir mer vätska då ingen vätska ångar bort i en Crock Pot. Jag har en multifunktonell Crock Pot med timer. Det som är bra med den är att man kan steka, grilla, ånga och rosta i den. Bra då man t ex vill få en yta på något. 
 Crock pot
Man kan alltid förbereda allt kvällen innan, rulla köttbullarna, hacka upp osv. Så tar det ingen tid att sätta igång Crock Pot på morgonen. Jag stekte på bacon, lök och fänkål direkt i Crock Pot på stekfunktionen. Har du inte stekfunktion i din Crock Pot så steker du i vanlig stekpanna och lägger sedan ner allt tillsammans i Crock Pot. 
 
Du behöver
 
Köttbullar
500 g köttfärs
1 tsk torkad rosmarin
½ tsk salt
1 krm peppar
1 paket bacon 
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 lök (tunt skivad)
½ fänkålshuvud (tunt skivad)
1 dl vitt vin
1 burk/paket krossade tomater
50 g västerbottenost (riven)
olja, salt, peppar, socker
 
Gör så här
 
Köttbullar
 
1. Blanda färsen med rosmarin, salt och peppar. Rulla köttbullar. Ställ åt sidan. 
 
2. Klipp/skär bacon ner i Crock Pot, tryck på stekfunktionen och knaperstek. Tillsätt lite olja och pyttsa ner vitlök, lök, fänkål. Stek på i någon minut.
 
3. Tryck av stekfunktionen. Häll i vin och tomatkross över bacon. Lägg i köttbullarna. Tryck på långkoksfunktionen och sätt på ’hög’ för 3 timmar eller ’låg’ för 6-7 timmar.  
 
4. När det är klart häll över allt i en ugnsfast form, strössla över den rivna Västerbottenosten. Sätt ugnen på grillfunktionen och ställ in formen i ugnen tills Västerbottenosten har gratinerats. 
DSC_0514
Alltså denna rätt som har skött sig självt och bara gratineras med massa Västerbottensost i ugnen. 
 DSC_0495

Linda

En kommentar

  1. Hej igen! Vilken sorts crock pot är det du har,den verkar ju super! Undra om den lite billigare på 800kr fungerar lika bra?! Mvh jennifer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *