Världens Bästa bröd

DSC_0031

Ni vet väl om att vi har världens bästa bagare här i Sverige? Håkan Johansson vann förra året guldmedaljen i kategorin ’Söta bröd’ för individuella bagare. Den 27 augusti är det dags för VM kvalet för att få en finalplats till Bakery World Cup i Paris 2016. 

DSC_0076

Igår var det pressfrukost där det svenska bagarlandslaget hade dukat upp Sveriges bidrag. Det går inte annat än att vara djupt imponerad. Det är väldigt styrt med vad som ska bakas upp och de flesta bakverk är franska som croissant, baguette, brioche. Men för första gången har det kommit in typiska bröd från andra länder

DSC_0006 

En fantastisk skapelse av SusannaSöderman som står för det söta brödet. Hon är dessutom glutenintolerant och kan alltså inte äta sina egna bakverk. Den här makalösa briochen med äpple, kanelm mandel och fylld med vaniljkräm och hjortron var gudomlig.

DSC_0082

Precis lika gudomlig var den här bullen med svarta vinbärskräm och pistagekärnor och rödbetspulver inbakat i flätningen.  

Det var italienska pizzabitar och Panettone, empanandas med ursprung från det arabiska, sydamerikanska, spanska och portugisiska köket, här fyllda med älgfärs och annat gott och Injera, etiopiskt bröd bakat på supertrendiga teffmjölet som är glutenfritt. Otroligt roligt att se att man tar ut svängarna med nya sorters bröd. 

DSC_0070

Bröden var även de helt otroliga och där har vi tyska inslag i år som kartoffelbrot till exempel. I tävlingen får de två timmars förberedelser och sedan åtta timmar på sig att baka upp allt. Det ska vara ett speciellt antal av varje. Varje baguette vägs och mäts och ska ha exakt antal skåror osv. 

DSC_0020

Den svenska sirapslimpan med noter på. Vill inte göra er avundsjuka men vi fick ta med precis vad vi ville med oss hem. Jag tog bland annat en sirapslimpa och jag har aldrig ätit ett så gott bröd någonsin. Sådan lyx och jag har flera limpor bröd hemma, bakade av världen bästa bagare. 

PicMonkey Collage

På årets tema ’En historisk händelse’ har landslaget gjort ett 100% ätbart skådebröd med strikta restriktioner på hur stort det ska vara, hur mycket ska vara jäsdeg, hur länge ska det kunna stå osv. Det svenska bagarlandslaget har valt Gustav IIIs maskeradbal och gjort en helt fantastiskt skapelse där allt är bröd och går att äta. Det svarta är bläckfiskbläck. 

DSC_0049

Stort lycka till Bagarlandslaget i Frankrike 27 augusti, ni kvalar lätt in!  Världens bästa bagare och världens godaste bröd. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *