Vad göra åt eksem? (Varning för bilderna)

Eksem

Så här ser min dotter ut just nu över hela kroppen, från fötterna ända ut i fingertopparna.  Jag har varit med henne till läkare sådär 7 gånger. Såren spricker upp, hon river upp nya sår i sömnen varje natt för att det kliar så mycket. Jag, som mamma, vill bara gråta av frustration, smärta över att se henne sådan och inte kunna fixa det. 

Eksem 1

Förra sommaren så var det atopiskt eksem och kortison som var svaret, enligt läkarna. Vi skulle även smörja med speciellt mjukgörande krämer från Apoteket. Vi har smörjt på kortisonkräm enligt instruktion, smörjt med feta Apotekskrämer minst två gånger per dag oftast mer. Runt jul hette det att hon hade svinkoppor så då fick hon penicillin och kortisonkräm, efter den kuren då hon inte var bättre och jag tog med henne tillbaka så var det en annan slags svinkoppor och en ny sorts penicillin och mer kortison som skrevs ut. Så har det hållit på. Nu i somras var jag så arg på dem, men då hävdade läkaren att vi behövde en annan sorts kortison. Tja, ni ser ju resultatet efter den kortisonbehandlingen här. Inte en enda gång har de ifrågasatt sina lösningar med kortison eller erbjudit en utredning. Nu har jag dock krävt remiss (men de skrev såklart även ut kortisonkräm som de fortfarande tycker är en bra lösning). Det är slut på kortisonkrämer nu. 

Eksem 3

 

Så här ser Magda ut efter att smörjas med mjukgörande morgon och kväll och ibland ännu en gång då hon sover. 

Ni som följer mig på Instagram (#matstugan) vet ju att jag skrev lite om det här. Efter det så har jag fått en massa tips som jag tänkte lista här och testa ett i taget för att se vad som kan tänkas hjälpa, för lösa det tänker jag göra nu:

* Ta bort mjölk helt och hållet. Mjölk kan påverka magfunktionen negativt vilket kan yttra sig i hudproblem som eksem. 

* Probiotika som ska hjälpa matsmältningen

* Smörja in henne med Calendulakräm eller ekologisk Kokosolja eller Dream Cream från Lush

* Rekommenderad ett intressant Facebook inlägg om eksem där de eksemen sonen visar upp liknar Magdas som hon har i knäveckan väldigt mycket. Deras son visade sig vara intolerant mot kemiskt framställda citrater, framför allt E330 citronsyra. Det var inte citronsyran i sig utan svartmöglet som används vid framställningen.  Då de tog bort produkter med Citronsyra så försvann  inte bara eksemen till stor del utan även mammans pollenallergi. 

* Tappa upp bad och hälla i havssalt

* Zonterapi (men tror att hon kan vara för liten för det)

* Utredning för födoämnesallergier

Har ni ytterligare tips så är jag oerhört tacksam. Jag testar som första grej att ta bort mjölk helt ur hennes kost. Har handlat på mig laktosfritt smör, mjölk och mozzarellaost. Jag smörjde igår kväll in hela hennes kropp med ekologisk kokosolja. Nu testar jag det ett tag för att se om något förändras. Om inte så fortsätter jag testa enligt tipsen ovan tills det vänder. Men kortisonet är det slut med!

 

Linda

38 kommentarer

 1. Stackars liten 🙁 jag vet hur det känns, haft både mollusker, svinkoppor, böjveckseksem och allt annat i boken. Var ett riktigt eksem-barn, och jättekänslig för allt. Testa att ta bort gluten och socker, och smörja in med A-kräm, är mina tips. Såg även detta- https://gronagredelina.se/product/havre-lavendel-mjolkbad/ inte testat själv, men har hört om det där att just mjölkbad ska vara lenande för huden.

 2. Hej! Usch stackars liten.. känner med dig å vet precis hur det är… har en son som såg ut precis som din dotter. .. dock har jag fått otroligt bra hjälp av läkare… å redan vid 9 månaders ålder konstaterades de med hjälp av patch test att han va allergisk mot i stort sätt allt. .. spannmål, ägg, spya, baljväxter, mjölk och fisk… Efter vi plockade bort allt detta blev han så mycket bättre även om han blossar upp ibland. De råd jag kan ge dej är att plocka bort mjölken. . Å då även allt med mjölkprotein i… inte bara laktosen.. då små barn oftast är allergisk mot proteinet…
  Något som lindrar eksem är att bada i kamomill te… koka en liter vatten och lägg i 2 påsar kamomillte och låt stå ett tag innan du häller de i badvattnet…
  Smörj å smörj… de lindra. .
  Vill du ha mer tips är de bara att maila mig! // Mathilda

  • Tack så otroligt! Värdefullt som bara den och skönt att höra om din son och att det kan fixa sig. Ja, att köpa laktosfritt lär ju inte hjälpa har jag nu förstått. Funderar nu på om jag ska fortsätta med mjölk bara för att det verkligen ska ge utslag i utredningen, ’patch test’ (som du nu lärt mig att det heter;-)). Tar man bort det så kanske de inte kommer kunna testa det? Kanske mailar dig senare i processen:-)

   • Hej!
    Jag hoppas du kommer in till en bra läkare… de kommer säkert börja med pricktest… som innebär att man lägger ett ämne på armen å sticker en liten nål… för att se om detta ger nått utslag… Detta är dock inte riktigt säkert… då man ibland kan få utslag utan att va allergisk och även inte få nått utslag även fast man är allergisk. . Patchtest görs på ryggen. .. man sätter dit ett ämne… som man sen ska ha där i 1 dygn… Efter de plockas ämnet bort… ex då vete… sen ska de gå ett dygn till och så får man åka in och se om de gett nått utslag… en 3dje sak de även kan göra är att ta blodprov… som sen skickas på labb för att se vad de visar… så de finns ju många olika vägar en läkare kan gå… min son har gjort alla. .. dock bara Patchtest en gång… nu gör de mest pricktest och tar blodprov på honom. .. då vi vet vad han har men hoppas ju på att något försvinner. .. vi är inne hos läkaren ca 1 gång i halvåret för att kolla honom…
    Ja sluta med mjölk eller inte är ju en ganska svår fråga… har du fått tid till en läkare? De tar ju ändå ett par veckor med helt mjölkfri kost innan man märker något… så ska ni in snart skulle jag nog plocka bort mjölken… å vid tester kommer de ju visa att hon inte tål mjölk även om den är bortplockad. .. å har du en bra läkare så lyssnar de på dej… du känner ditt barn bäst… hur länge har hon haft dessa utslag? Sedan hon föddes? Önskar dej all lycka till för de är hemakt för de små med de här…

 3. vad tror du att hon är känslig mot i mjölken? Laktosen eller mjölkproteinet? Mjölkproteinet kan ge utslag och då räcker det inte att köpa laktosfritt utan då måste du köpa havre/soyaptodukter.
  Hoppas att ni hittar en lösning så att hon blir bättre i huden.

  Hälsningar från en fd mamma till en son som var mjölkproteinallergiker. 🙂

 4. Åh stackars er/ henne!!!! Vet du, om det är mjölk du ska testa skulle jag ta bort mjölkproteinet, inte bara laktosen, det är mjölsocker det bara…mer vanligt med eksem vid mjölkprotein. Har hon ont i magen? Det kan ju vara celiaki, eller överkänslighet mot gluten men det ska du ju inte exprimentera med. Har själv problem med gluten soya och mjölk, tyvärr hänger det ofta ihop.
  Lycka till och hoppas det snart går över. Ps..har en systerdotter vars barn hade svår eksem, kom till barnläkare som gav kortison oralt en gång, sedan var hennes eksem borta, hon är idag 19 år-

  • Hon har en del problem med magen. Jag inser att det finns en risk att det är glutenrelaterat. Jag gör just nu inget för att testerna ska visa fullt ut.

 5. Å stackars liten.. Jag har också haft mycket problem med eksem och det som hjälpt bäst är absolut calendulakräm (mycket bättre än alla kortisonkrämer som jag fick utskrivet). Har testat några olika och den som funkat absolut bäst är Cosmopharmas calendula, går att beställa på internet.
  Jag har också rensat bort så mycket hudvårdsprodukter som möjligt och de få jag använder har jag mycket noga valt ut (nu använder ju kanske inte barn så mycket hudvårdsprodukter just), men istället för att tvätta sig (kroppen) med tvål så kan man ju använda kokosolja osv.
  Lycka till och hoppas hon snart får lindring!

  • Tusen tack, ska inhandlas pronto. Jag smörjer just nu in henne med ekologisk kokosolja. Toppentips med att använda kokosolja istället för tvål.

 6. Hej,
  Usch, stackars liten. Jag misstänker att rådet om att utesluta mjölk handlar om mjölkprotein och då funkar det tyvärr inte med laktosfria alternativ. Hoppas ni hittar en lösning.
  Mvh Helen

  • Jepp, har läst den och tycker den är väldigt intressant. Jag kommer se till att de testar för mögel i utredningen. Det är tydligen svartmögel som används vid framställning av citronsyra som är boven. Inte lätt att undvika citronsyra, finns i massor med saker, bland annat den isglass hon åt idag, såg jag då hon redan åt den. Tack för tips!

  • Hej!

   Visade mjölkallergin utslag som allergi? Eller är hon bara överkänslig?

   Mvh atopiska eksem

   • Hej
    Sorry sent svar. Det var väldigt komplicerat eftersom mjölkallergi inte alls syns i tester. Hon är känslig mot mjölk men även mycket annat. Så det är svårt att veta vad som är vad riktigt tydligen. Frustrerande.

  • Jepp, har nu förstått det. Tänkte lite väl snabbt. Det blir betydligt svårare med mjölkfritt såklart.

 7. Har du varit hos en hudläkare eller ”bara” hos husläkaren? Tyvärr är det så att kortison kan för stunden mildra eksem som sedan slår tillbaka med dubbel styrka. Har själv erfarenhet av detta vilket resulterade i långvarig antibiotikakur. Råder dig att söka hjälp hos en hudläkare, om du inte gjort det tidigare, innan du experimenterar själv. Lycka till!

  • Bara hos husläkare, men nu har vi fått remiss. Det är precis så som du skriver med kortisonet. Precis som du skriver så kom jag idag på att jag inte ska göra något för att det ska ge fullt utslag i testerna. Så nu smörjer jag enbart med kokosolja. Men det är grymt jobbigt att se hennes eksem. Vill så gärna hjälpa henne, ta bort det NU.

 8. Åh stackar’n och jag förstår din frustration. Min Isak var också ett eksembarn och det blev bara värre o värre med kortison så till slut la jag av med det trots att läkarna tyckte jag var knäpp. Har var mjölk- och äggallergiker men trots att vi var jättenoga och han aldrig fick i sig det så hade han eksem. Det som har hjälpt oss mest är Aloe Vera-produkter och en örtolja som vi smorde med morgon o kväll. Fast allt sånt kan ju förvärra om man är allergisk mot Aloe Vera, örter, kokos eller vad man nu använder för naturprodukter. Så var uppmärksam. Men om man hittar rätt tror jag det är bättre än ”vanlig” medicin. Den vanliga läkarvården fick 8 år på sig att hitta vad som var fel nu ska naturläkarvården också få 8 år har jag tänkt.

  Lycka till! Kram Sara

 9. Åh, vad jag lider när jag ser bilderna. Jag har haft eksem hela mitt liv och för 5 år sedan blev det riktigt illa. Jag fick svåra handeksem (jobbade på restaurang och var mycket i vatten) och det var blåsor, sprickor och huden lossnade på stora delar av händerna. Jag fick en mängd olika kortisonkrämer och var hos flera olika hudläkare. Kortison kan funka ibland i korta perioder men inte i längden. Gjorde även pricktest och liknande men inget visade något. Fick till svar att du har atopiskt eksem och kommer ha det hela livet, använd mjukgörande.
  Jag fick äta pencillin i 3-4 veckor i sträck när det var som värst.
  Jag hade bomullsvantar på mig dygnet runt för att skydda händerna, att det inte skulle göra för ont och se äckligt ut samt att jag då kunde smörja in de konstant och ha salva kvar under vantarna. Detta var såklart inte hållbart efter att ha hållt på så ett år eller så. Till slut bestämde jag mig för att testa på att ändra kosten och fick kostråd av en homeopat. Jag tog bort gluten, mjölk (inte bara laktos) samt vitt socker helt ur min kost och efter någon vecka var eksemen helt borta. Jag har därefter börjat lägga till lite allteftersom och idag äter jag helt glutenfritt men äter en del mjölkprodukter såsom grädde och creme fraiche i mat (upplever att uppvärmd funkar bättre) och sen byter jag ut vitt socker mot rörsocker och agavesirap. Idag kan eksemen komma tillbaka ibland om jag fuskar med socker och mjölk vilket jag gör ibland.
  Jag som älskar mat väntade in i det sista att testa utesluta råvaror. Idag är som sagt gluten det jag är helt strikt med och det är inte ens jobbigt. Allt går att byta ut och glutenfria alternativ är vanligt. Och det är värt det alla dagar i veckan för att slippa eksemen!
  Hoppas verkligen ni får bukt med det. Kram!

  • Hej!

   Jag har jobbat som frisör i 17 år men har fått slutat nu för mina händer är helt förstörda ,har haft handeksem upp och ner i flera år och värst blev det efter jag fick min son som nu är 3 år.får handeksem ibland värre och ibland mindre ,jag börjar oxå fundera på om det är något i matväg.har gjort lapptest på ryggen men visade inget ..men jag misstänker kanske fisk,ägg,mjölk eller mjöl men svårt att ta bort allt ,men som du aäger kanske jag ska börja ta bort mjöl och mjölk framför allt ? Har du något mer tips ,desperat av allt kliande och inte får sova för det kliar i händerna ..

   • Hej

    Jag har nu uteslutit mjölkprotein ur min dotters kost under en lång tid och eksemen är så gott som borta. Men så fort hon får i sig det minsta mjölk så börjar det klia på henne. Det funkar alltså inte med laktosfritt utan allt måste vara mjölkproteinfritt. Det är det enda som verkligen gett resultat. Mvh/Linda

 10. hamnade in på din sida för jag googlade på eksem, min dotter ser likadan ut, hittade du orsaken till din dotters eksem?

 11. Hej, ser att det är gammalt inlägg, vill bara säga att vår son 6 år har haft detta sedan liten, han är mögelallergisk och när vi tog bort E330 från allt försvann hans utslag. Nu har han börjat skolan, där godkände de inte ”allergi mot citronsyra (fast det är mögelsporerna i)” 2 dagar i skolan och utslagen kom direkt.. nu har det gått ca 2 veckor och vi kämpar mot goliat. Hela natten har jag fått ligga å dra handen över hans kropp med röda svullna sönderrivna utslag. Det var länge sedan jag googlade om detta, när vi kom fram till detta var N bara 2 så 4 år nu utan utslag, om vi inte missat för det har hänt och då står det en nämnare på förpackningen E330.
  Hoppas verkligen att detta har löst sig, kan bara rekommendera annars att ta bort ämnet från salva-mat. Hoppas och önskar att hon är eksemfri.

 12. Min son har exakt likadana utslag!
  Ska testa att utesluta mjöljprotein och citronsyra. Nu ligger han här med röda prickar som kliar …😪

  • Ja, verkligen testa att ta bort mjölkprotein! Berätta gärna hur det går…

 13. Hej, detta är ju ett gammal inlägg men får jag fråga hur det har gått å vad det var som hjälpte isf? Sitter i samma båt med vår dotter.

  • Hej

   Jo, lite komplicerat. Men i korta drag så är det ännu inte bra. Att ta bort mjölkprotein hjälpte väldigt mycket. Men, en lång historia kort, så måste man vara två föräldrar som är eniga om det för att klara av att genomföra det. Så var inte fallet här. Det är svårt att fastställa intolerans i samband med mjölkprotein. Syns inte så lätt i provtagning. I min dotters fall visade det inte i provtagning men var tydligt då man tog bort det ur kosten. Det är en så stor omställning för alla att ta bort mjölkprotein att verkligen alla måste vara med på det. Men det hjälpte verkligen.

 14. Hej, vi har med exakt samma problem. Nu ska jag prova dina tips, tack🙌🏻💚 meddela gärna hur det går för er vidare. Vi kämpar på med kortison:/ känns oerhört obra.

  • Konstaterad mögel allergi ska du utesluta allting med Aspergillus svampar.

   Laktasenzym i laktosfria produkter tillverkas av Aspergillus Oryzae en bortsmögelsvamp.

   Citronsyra tillverkas med Aspergillus Niger

   Dom flesta tror det är gluten som ställer till det.
   Egentligen är det jästen i spannmålen som är berikad i bullar och sånt som innehåller jäst man reagerar på.

   Jag är mögel allergisk så jag tål inte jäst i yoghurtar, bullar, bröd.

   Har man IBS är det inte gluten man reagerar på utan proteinerna i spannmålet som jäser i tarmen.

   Har även histaminintolerans och citronsyra är en 1 på SIGHI LISTAN.

 15. Mina tålde ej mjölkprotein, ägg och soja/ärtor. Huden blir knottrig på rygg och mage. Men sen blev båda allergiska mot sin egen jästsvamp, smulig och spricker upp bakom öronen och blygdläpparna illröda. Fick tips om att smörja tunt med kortison och svampdödande livet ut vid behov. Verkar funka. Huden blev bra efter att vi tagit bort mjölkprotein. Tog även bort citronsyra och alla konserveringsmedel och E-ämnen som är högre än 200-299, ska börja med Max en 2:a. Hon sa att E-ämnen under det är naturliga ämnen, har ärligt inte kollat alla nr men stämmer på de jag kollat upp. Inte lätt att hitta sylt mm men det finns! Man får laga från grunden skippa en del saker. Började känna mig äcklad över all skit vi stoppar i oss bara för att det ska hålla, se snyggare ut eller vara billigt. Så dumt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *