De 10 Smartaste sommartipsen

För något år sedan fanns de här supersmarta sommartipsen att läsa i Aftonbladet. Jag har sparat dem och tar fram dem vid sommaren. Lätta och praktiska tips. Så om nu värmen bara kan komma ordentligt så så är listan oumbärlig. 

free-summer-wallpaper-for-desktop

Bild lånad från 99HD Wallpaper

Så fixar du snabb och snygg is Varmt vatten fryser snabbare än kallt. Jo, faktiskt. Fenomenet kallas Mpemba-effekten och är väldokumenterat även om ingen riktigt lyckats förklara hur det funkar. Men skillnaden är märkbar. Har man dessutom kokat vattnet först så blir isen kristallklar, eftersom kokt vatten inte innehåller några förfulande luftbubblor.

Så diskar du grillgallret effektivast När gallret svalnat någorlunda efter grillkvällen lägger man in det i en blöt tidning och låter det ligga över natt. Sen är det bara att ta bort tidningen så följer de fastbrända matresterna med.

Så fixar du svalka i rummet Varm luft stiger. Takfläkten vispar bara runt den varma luften och gör därför bara rummet varmare. Då är det smartare att placera en bordsfläkt på golvet och blåsa den svala golvluften uppåt. Vill man göra det riktigt effektivt kan man placera en balja med is precis framför fläkten. Funkar som en gammaldags luftkonditionering.

Så sover du svalt i hettan Under de där tropiska nätterna – då temperaturen aldrig går under 20 grader – kan det vara en plåga att försöka sova. Ett trick kan vara att placera madrassen direkt på golvet. Återigen: Varm luft stiger. Det svalaste luftlagret i rummet finns längst ner i rummet.

 Så slipper du getingarna under festen Getingar dras till sötsaker. Men larverna matar de med kött. Om de får välja så prioriterar de därför köttet – ett faktum man kan utnyttja under midsommarfesten. – Kött är väldigt begärligt för getingarna, så om man ställer ut ett par fat med lite skinka och köttfärs innan middagen så kommer de att hänga där istället för runt bordet. Det funkar, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

 Så blir du av med bananflugorna Bananflugorna stortrivs bland sommarens alla frukter. Men det finns ett enkelt sätt att bli av med dem. Placera lite fruktbitar i en plastbytta och täck den med plastfilm. Gör ett litet hål i filmen. Flugorna kommer in men hittar inte ut. När byttan är full med flugor är det bara att sätta locket på och försegla deras öde.

Så slipper du glasskladd i bilen Skär ett centimeterlångt snitt i botten av en muffinsform. När det är dags glasspaus i baksätet är det bara att trä pappret över pinnen. Allt slabb och klet kommer att hamna i formen i stället för på bilsätet.

Så slipper du bli bestulen på stranden Skär ett hål i en gammal solkräms- eller schampoflaska. Hålet måste vara så stort att du kan få in mobiltelefonen eller vad det nu är du vill dölja. Välj en flaskmodell med ett stort lock som följer flaskans form och som därför kan dölja ett stort hål i toppen. När locket är påskruvat ser det ut precis som en vanlig flaska.

Så fixar du iskallt vatten i flaskan Det tar lång tid innan en helt fryst vattenflaska smält tillräckligt för att man ska kunna börja läska sig. Vill man ha iskallt vatten direkt är det smartare att frysa ett antal halvfulla vattenflaskor. Fyll dem inte mer än att man utan problem kan fylla dem med kallt vatten när det är dags. Vips har man en flaska isvatten – direkt ur frysen.

Linda

En kommentar

  1. Tack Linda! Semester om en vecka, då tar jag med denna lista.
    Ha det bra! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *