Yuzu – Veckans ord

Yuzu som i syrligt, sött, surt och som i supertrendig ingrediens.

Yuzu är en japansk citrusfrukt (ursprungligen från Kina) som smakar som ett mellanting mellan citron, grapefrukt och mandarin. Frukten är ovanligt nog frosttålig. Den återfinns såklart i mycket av det asiatiska köket och har blivit trendig även här hos oss nu. Den äts sällan som den är utan oftast är det skalet och juicen som används i mat, desserter, drinkar. Den används också torkad, pulveriserad med en sötsyrlig smak i desserter. Flera ölsorter i europa är smaksatta med just yuzu. 2012 var yuzu en av smakerna i Blossas årgångsglögg om ni minns? Nyttig? Ja! Den innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som en citron faktiskt.

Är ni nyfikna så testa Sorbet på yuzu, skaldjurscocktail med yuzu, fräsch citrusdrink. Själv ska jag söka upp lite yuzu på min butik eller i en asiatisk butik och skvätta i lite här och där och se vad det blir för effekt. Hojta till om ni har något gott med yuzu.

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *